Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički spin

Kalmeta: Clean startom nisu otkrili ništa novo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta komentirao je rezultate takozvanog Clean starta.

Rezultati Clean starta su pokazali da samo 50-ak društava iz sektora pomorstva prometa i infrastrukture koje djeluju u sustavu države za redovni rad primali su 5,7 milijardi subvencija, ostvarivali prihod od 1,2 milijarde kuna godišnje, a ukupna im je zaduženost bila oko 68 milijardi kuna. 'Nisu zarađivali niti za kamate, a kamoli za vraćanje kredita', rekao je jučer voditelj i koordinator projekta Denis Petrović.

U svezi toga se danas oglasio i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture koji je rekao da su to podaci koji se znaju i koji su u bilanci. 'Mislim, državne revizije češljaju po tome i to nije ništa novo. Zašto je sad to neka novost, a nije se znala, to je u svrhe političkog spina', rekao je.

>> Nered u državi: 'Nitko nije pokušao spriječiti stvaranje duga'

'Jasno da tvrtke koje su se nalazile u resoru ministarstva pomorstva, prometa i tako dalje. Tu vam je HAC koji je gradio ceste autoceste, tu vam je autocesta Rijeka- Zagreb s nešto manje dugova jer su gradili. Tu su i Hrvatske ceste i još neka poduzeća. Bit je u tome da to nije nastalo iz lošeg poslovanja, već iz obveze da se krediti moraju vratiti', dodao je.

Isto tako, dotaknuo se Hrvatskih željeznica i Jadrolinije. 'Mi kao država se moramo opredijeliti hoćemo li neke linije održavati ili ne. Hoće li se voziti za otoke, a sve je nerentabilno ili nećemo voziti. Isto je s vlakom jer je 80 pruga nerentabilno. Evo, neki dan smo čuli da će HAC ove godine financirati se s 2,5 milijardi kuna, odakle? Iz kredita. Jer HAC od cestarina, nije im odovoljno. Nedavno je HŽ dobio kredit. S jedne se strane nastavlja ista politika jer drugačije nije moguće', rekao je.

Dodao je kako se želi kritizirati i da nije nađeno ništa novo. 'Pa našli ste ono što je normalno da se nađe i ono što je najvažnije, što se zna da postoji i što revizija svakegodine. Znači, nema kostura. Ma ne', rekao je.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Rezultati  Clean starta razljutili su i bivšu predsjednicu Vlade. Ono što je Vlada jučer nazvala stvarnim stanjem državnih financija Jadranka Kosor smatra lažiranim podacima.

Bivša premijerka kao i njezini ministri uvjeravaju da su prilikom primopredaje vlasti prijavili stvarne podatke i da nisu željeli mijenjati financijsku sliku Hrvatske.

'Mislim da mogu reći da je moja Vlada bila žestoko za to da se uvede red u državi na svim razinama' rekla je Kosorova te dodala: 'o tome je li bilo nekog nereda u vođenju knjiga meni je jedino vjerodostojno izvješće državne revizije'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene