Da se navike odvajanja otpada teško stječu, dokazuju i prizori pretrpanih kontejnera kraj kojih se mogu vidjeti hrpe nerazvrstanog smeća. Zagreb je tome pokušao doskočiti uvođenjem posebnih vrećica za biootpad i plastičnu i metalnu ambalažu. Koliko su te metode praktične i kako se reguliraju neodgovorni pojedinci? Stručnjaci negoduju i poručuju - nedostaje nam cjelovit sustav.

Galerija Kontejneri za odlaganje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vrećica za otpad (Foto: Dnevnik.hr) Kontejneri za odlaganje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Kontejner za otpad (Foto: Dnevnik.hr)

Žute vrećice za plastiku i metal Zagrepčani su počeli dobivati prije nešto manje od dva mjeseca. Na njima jasno piše što se u njih smije, a što ne smije staviti. Nakon što ih napunite trebate u njih odložiti pored kontejnera za miješani komunalni otpad, ukoliko živite u stambenoj zgradi. Dva puta mjesečno pokupit će ih vozilo Čistoće, a svakih pola godine dobit ćete 13 novih vrećica.

Ako još niste dobili žute vrećice, a želite biti odgovorni prema okolišu, jedan od kontejnera koji vam preostaje je žuti u sklopu takozvanih zelenih otoka, koji ima mali otvor pa ste primorani bacati jednu po jednu bocu.

Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 7 Problemi s razvrstavanjem, dijelovi Zagreba pretrpani smećem: "Plastika ispada iz kontejnera, a spremnici za biootpad zjape prazni"

I baš zbog toga brojni odlažu plastiku, kao i ostali otpad sa strane. Pa takvi prizori postaju sve češći. Ako se pita članove udruge Eko Zagreb, problem je i u Gradu.

''Sustav za gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu nije sustav već je kaos jer nema ni glave ni repa. Ljudi dobivaju vrećice, a vrećice idu gdje? Ne postoji uopće ostala infrastruktura koja je potrebna da bi se otpad zadržao, da bi otpad ostao otpad'', kaže Tomislav Čokalić iz udruge Eko Zagreb.

Na upit koliko je vrećica podijeljeno, i kako se kažnjavaju ovakvi postupci, nismo dobili odgovor. Zeleni otoci u većim europskim gradovima, poručuju iz udruge, davno su se pokazali kao neuspješan projekt.

Zagreb opet ima problema s otpadom (Foto: Dnevnik.hr) "Bojim se četveronožaca, da vam pravo kažem, jer tu se svašta skuplja. Već tjedan dana nisu to vozili odavde"

Natrpani kontejneri i u Splitu. Zeleni otoci krcati, kao i prostor pored njih. Prema direktivi Europske unije, Hrvatska do 2020. godine mora odvajati 50 posto otpada. Taj cilj još je prije tri godine dosegao otok Krk, i to nakon 10 godina sustavnog odvajanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju