Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čistoća krivi nesavjesne građane

Problemi s razvrstavanjem, dijelovi Zagreba pretrpani smećem: "Plastika ispada iz kontejnera, a spremnici za biootpad zjape prazni"

Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 7
Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 7 ?itatelj
Aktualno Galerija Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 14 Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 14 Foto: ?itatelj Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 13 Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 13 Foto: ?itatelj Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 12 Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 12 Foto: ?itatelj Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 11 Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 11 Foto: ?itatelj +8 Nagomilano smeće u Španskom (Foto: Čitatelj) - 10 Galerija 1/13 >>
Ljudi su zbunjeni, ne znamo gdje da odlažemo plastiku koje ima najviše, a spremnici za biootpad na svakom koraku zjape prazni. Kontejneri su pretprani, požalila se čitateljica iz zagrebačkog kvarta Špansko.

Poslala nam je fotografije kontejnera koje je u utorak snimila u svom kvartu. Iz njih se plastika 'prelijeva'. Kontejneri su danima bili puni, a građani su otpad odlagali i pored njih. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nisu male Ne koristite ZG vrećice? Pogledajte kolike vas kazne očekuju na računima za veljaču Sabina Tandara Knezović i Tomislav Tomašević EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Tomašević komentirao slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji. Otkrio rastu li cijene komunalija i kopira li Bandića: "Ja ne fejkam"

U Holdingu kažu da plastiku sa javnih površina odvoze jednom tjedno.

"Okvirni plan odvoza reciklabilnog otpada iz spremnika na javnim površinama, pojedinačnim ili formiranim u tzv. zelene otoke, je jednom tjedno za  plastičnu i metalnu ambalažu. Svaka dva tjedna za papir i tekstil. Staklenu ambalažu odvozimo jednom mjesečno", odgovaraju u Čistoći i dodaju da se prema potrebi, određene lokacije odvoze i češće. Učestalost odvoza otpadne plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama ispred kućnog praga je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti.

Za pretrpane kontejnere na zelenim otocima krive nesavjesne građane

"Situacije zbog kojih građani češće zovu su vezane za otpad odložen oko spremnika. Najčešće se radi o nesortiranom i glomaznom otpadu kojima nije mjesto na zelenom otoku niti je predviđeno da se ostavljaju pored. Otpad takve vrste trebalo bi odlagati na reciklažnim dvorištima ili koristiti uslugu odvoza glomaznog otpada", objašnjavaju u Holdingu iako se na slikama koje je poslala čitateljica vidi da su pokraj kontejnera žute vrećice namijenjene odlaganju plastike. 

Radnici Čistoće otpad kraj kontejnera moraju prijaviti.  

"Po otpad van spremnika dolazi drugo vozilo (kroz dan-dva) koje ga može pokupiti, sortirati i deponirati. Jasno je da navedeno remeti sustav i troši kapacitete, jer iziskuje pojačane logističke, a i financijske troškove", rekli su u Čistoći i pozvali građane da "zajedno s njima vode brigu o čistoći i urednosti grada, postupajući s otpadom odgovorno".

Za nekoliko mjeseci svi će imati vrećice 

Problemi su i sa razvrstavanjem na kućnom pragu. Mnogi građani koji su dobili žute vrećice za plastiku i metal, ne znaju kuda s njima kad se napune, a u nekim kvartovima vrećice još nisu ni dobili. Ni žute za plastiku i metal, no biorazgradive vrećice za biootpad.

"Zagrebački holding počeo je proširenje usluge odvojenog skupljanja biootpada u veljači , a proširenje usluge odvojenog skupljanja plastične i metalne ambalaže u travnju. U prvoj fazi započeli smo s podjelom spremnika za biootpad građanima koji stanuju u obiteljskim kućama. Također, vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže podijeljene su svima koji žive u obiteljskim kućama. S ciljem daljnjeg poboljšanja javne usluge, Zagrebački holding od sredine lipnja obavlja istovremeno i podjelu spremnika za biootpad i paketa vrećica građanima koji stanuju u stambenim zgradama tj. zajednicama korisnika. Paketi vrećica sadržavaju vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže (13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje – 2 vrećice po mjesecu) i biorazgradive vrećice za odlaganje biootpada (26 besplatnih vrećica volumena 30 litara, za polugodišnje razdoblje – 1 vrećica tjedno)", kažu u Holdingu.

Dosada su podijelili 50.000 smeđih spremnika za odlaganje biootpada, za više od 100.000 korisnika. No Holdingu će trebati još nekoliko mjeseci da svima u Zagrebu podijele vrećice i kante za biootpad. 

Učestalost odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti.

Oni koji su žutu vrećicu za plastiku i metal dobili, moraju je ostaviti na kraj kante za miješani otpad, u vrijeme pružanja usluge odvoza.

U Holdingu napominju kako građani i dalje imaju mogućnost odlaganja otpadne plastične i metalne ambalaže, otpadnog papira i kartona, otpadnog stakla i otpadnog tekstila u spremnike na javnim površinama, a druge vrste otpada u reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene