Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere smanjena nezaposlenosti

Kako vam zvuči 'Neradni petak'? Taj dan će vam plaćati država!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se broj nezaposlenih Hrvata penje iznad 372.000, Vlada poslodavcima predlaže nove mjere za očuvanje radnih mjesta! Umjesto odlaska na Zavod, zaposlenici će imati neradni petak. Taj dan će im, umjesto poslodavca, plaćati država.

Na Zavodu za zapošljavanje kažu da se neće odnositi na sve, nego će se isključivo koristiti u prerađivačkoj industriji, i to u tvrtkama koje imaju problema u poslovanju. Za 'Neradni petak' osigurano je 100 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja

Evo kako će funkcionirati 'Neradni petak'

A primjena izgleda ovako: ako poslodavac radniku smanji radno vrijeme, logično, smanjit će mu i plaću. E tu onda uskače država, pa će neradni petak subvencionirati s maksimalno 2.244 kuna po djelatniku. Dakle, ako je poslodavac radniku spustio plaću s 4 na 3 tisuće, razliku od tisuću kuna plaća država.

>> Mrsić: Zakon o radu ne odgovara sadašnjem trenutku, moramo donijeti novi!

Hoće li ovo smanjiti nezaposlenost?

Poslodavci su dosad isticali da je mjera prezahtjevna i teško izvediva u praksi. No, na Zavodu ističu da su pojednostavnili dokumentaciju i ukinuli dosadašnje ograničenje subvencije u obliku 20% plaće zaposlenika. Iako bi netko mogao pomisliti da bi poslodavci mogli čak i zlorabiti 'Neradni petak', nadležni poručuju da će se provoditi stroge kontrole na mjesečnoj razini uz provjeru pune isplate doprinosa, što poslodavce i dalje obvezuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene