Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zima pred vratima

Kako uštedjeti na sve skupljem grijanju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošloga tjedna većina ljudi, barem u kontinentalnoj Hrvatskoj, počela je s grijanjem. Drva, plin ili struja. Koji god izbor bio, većini građana je skup, posebno nakon novih, viših cijena. Bitno je i znati kako uštedjeti.

Zima je pred vratima, a gospođa Danica spremna za hladne zagrebačke dane. Drva su stavljena pred peć. Topli dom stajat će je 2000 kuna. No, s obzirom na ostale građane, zadovoljna je.

Pročitajte i ovo Energetska nestašica: Ilustracija - 1 SNIJEGA ĆE BITI OBILNO Stiže ledeni val: Prijeti li nam smrzavanje i koliko su nam popunjena skladišta plina? Slika nije dostupna Jeftinije grijanje VIDEO Grijete se na plin? Onda ovo trebate znati...

Onima koji se griju na toplanu definitivno će biti najskuplje grijanje. Za ovu godinu poskupljenje od 37 posto u čak šest gradova, a sezona je tek počela. 'Mi smo zadnjih par dana puštali sve naše potrošače, odnosno toplinske stanice iz ljetnog u zimski režim rada. taj proces je završen još jučer i sada bi svi trebali da se griju', kažu iz HEP Toplinarstva.

Poskupljenje još ovisi o odluci gradova, a čeka se i mišljenje HERE. Potrošači plina još od proljeća šokirani su povećanjem cijena od 22 posto. Na ruku im je uoči sezone išlo lijepo vrijeme.

>> Čačić najavio što se i očekivalo: Grijanje će poskupjeti

Može se uštedjeti pa je bitno pripremiti instalacije, održavati temperaturu, danju 20 stupnjeva, noću 15. Toplinu drži i spuštanje roleta, a bitno je i radijator ne zaklanjati.

Gospođa Danica, iako ima mogućnost grijanja i na plin, o njemu ne razmišlja. 'Kad ložim vatru onda duže mi može biti i po noći ta temperatura, a plin koliko držim odvrnuto toliko mi je. S plinom ja ne znam kako se tko grije, ali meni je preskupo', kaže Danica.

Možda će i drugima biti preskupo jer računi sa zimskom potrošnjom tek će stizati na adrese.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene