Stručnjaci ističu da su zalihe u skladištima na povijesno niskim razinama u ovo doba godine te da je Azija, za razliku od Europe, dobro opskrbljena plinom. Više doznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.

Galerija Plin - 3 Plin - 2 Plin - 1 +1 Dalibor Pudić

Tržište plinom ozbiljno je narušeno. Azija se opskrbila, no Europa kasni, upozoravaju svjetski stručnjaci. Najviše plina Europa dobavlja od Rusije - od ukupno 500 milijardi kubika, 200 milijardi stiže iz te zemlje.

Vezani članci Putin o rekordnim cijenama plina Putin tvrdi da je Europa kriva za rekordni skok cijena plina: "Njihova se politika pokazala pogrešnom" Oznake na benzinskim postajama (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Novi udarac po džepu za vozače: Jedna vrsta goriva neznatno pojeftinila, ali zato druge dvije...

Norveška također opskrbljuje dobar dio Europe, a dio se distribuira putem LNG-a. Neke europske tvornice gnojiva, primjerice, već rade smanjenim kapacitetom. Hrvatska, kažu stručnjaci, ne bi trebala strahovati.

Ukoliko dođe do poremećaja na nivou EU-a, Hrvatska još uvijek ima vlastitu proizvodnju plina. Jasno da je to manje nego prije, ali ja mislim da jedno 30 posto potreba može zadovoljiti. I ima u Okolima veliko skladište plina, koje je prema mojim informacijama dosta puno, rekao je naftni stručnjak Davor Štern.

Godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi oko 3 milijarde kubika, od čega Ina domaćom proizvodnjom pokriva oko 30 posto. "Ina ima osigurane dovoljne količine plina za svoje kupce. (…) Ina je na vrijeme napunila dio skladišnog prostora kojim raspolaže kako bi, uz plin iz domaće proizvodnje, osigurala opskrbu svojih kupaca za zimsko razdoblje."

Ni drugi opskrbljivači ne očekuju probleme. "Ugovaranje nabave plina za potrebe HEP grupe za iduću ogrjevnu sezonu u većoj mjeri obavljeno je u prvoj polovici ove godine te trenutačne cijene plina na europskim tržištima ne bi trebale imati značajniji utjecaj na cijene plina u RH koje isporučuje HEP grupa u predstojećoj ogrjevnoj sezoni."

No tko nije ugovorio cijenu proljetos, ove jeseni bi mogao očekivati više cijene. "Svi oni koji su ugovarali plin u proljeće, i dan-danas će ga imati po cijeni kakva je ugovorena u proljeće, jer se ugovori ugovaraju na jednu godinu", kaže Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Građanima je trenutačna cijena visoka, a navodnom poskupljenju oglasili su se i iz HUP-a. "Rado bismo vidjeli neke odlučnije mjere u njezinom suzbijanju. To može napraviti Vlada, odnosno HNB i treba napraviti, to je jedan od problema", rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Vlada je rekla da poskupljenja do kraja godine neće biti. A o mehanizmima za iduću sezonu - ni riječi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju