Hrvatska se priprema za sedmu predsjedničku inauguraciju. Detalji inauguracije tek se trebaju dogovoriti, a mi smo posegnuli u televizijsku arhivu kako bismo se podsjetili kako su izgledale dosadašnje svečanosti.

Galerija


Godine 1992. prisegnuo je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Praćen fanfarama, uz Počasnu bojnu, stigao je na Markov trg. Ondje ga je dočekao dr. sc. Jadranko Crnić, tadašnji predsjednik Ustavnog suda.

Vezani članci Zoran Milanović Predsjednik Milanović: "Ministar Beroš očito nema podršku šefa, odbacit će ga kao ručnik". Komentirao i svoju vezu s Janafom Odvjetnica Lidija Horvat Odvjetnica Josipe Rimac povukla kandidaturu za šeficu Vrhovnog suda: "Više ne želim sudjelovati u javnom cirkusu u koji se pretvorio ovaj izbor"

"Molim vas, gospodine predsjedniče, da pristupite polaganju svečane prisege", rekao je Crnić.

Nakon izricanja prisege Tuđman ju je i potpisao.

"Od ovog trenutka preuzimate sva prava, dužnosti i obveze predsjednika Republike Hrvatske", rekao je predsjednik Ustavnog suda prije nego što je oko Tuđmana stavio lentu.

Prvom hrvatskom predsjedniku potom je čestitala supruga Ankica Tuđman, koja ga je pet godina kasnije pratila i na svečanoj pozornici ispred crkve svetog Marka.

Inauguracija Stjepana Mesića

Na inauguraciji Stjepana Mesića 2000. godine nije bilo ni fanfare ni svečane postrojbe – crvenih mundira. U prvom redu sjedili su strani državnici, uključujući i Madeleine Albright, američku državnu tajnicu u administraciji predsjednika Billa Clintona.

"Djelujmo već danas tako da hrvatska što prije postane članicom Europske unije i NATO saveza", rekao je Mesić tijekom inauguralnog govora.

Čestitke su stizale sa svih strana, a slavlje su podebljali tamburaši. Bez strogog protokola, uz 10 stranih državnika, prošla je i druga Mesićeva inauguracija.

"Bit ću u punom smislu riječi predstavnik građana, kao i do sada, bit ću predsjednik građanin", rekao je Mesić.

Josipović na pozornicu doveo ženu i kćer, Grabar-Kitarović vratila lentu

Mesić je u 10 godina kohabitirao s troje premijera: Ivicom Račanom, Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor.
S njom na mjestu premijerke svoje je mandat započeo i Ivo Josipović.

Njegova je inauguracija počela točno u podne, govor su s pozornice pratile supruga Tatjana i kći Lana, a u publici je sjedio njegov prethodnik. Glazba na svečanosti odabir je predsjednika, a Josipović je odabrao pjesmu "Ljubim te do bola" Radojke Šverko.

Josipovićeva sljedbenica Kolinda Grabar-Kitarović odabrala je nekoliko glazbenih brojeva, a u ceremonijal je vratila lentu. Ispaljeni su plotuni, a prije inauguralnog govora Počasno-zaštitna bojna nosila je zastavu.

Na čelo Hrvatske uskoro će prisegnuti peti predsjednik, Zoran Milanović, a to će biti sedma inauguracija na Markovu trgu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr