Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turudićeva 'Lipa'

Od kninske kraljice do uskočke mete: Ovo je politički put Josipe Rimac, zbog korupcijskih afera četiri mjeseca provela iza rešetaka

Nakon što su u javnost procurile poruke koje je Josipa Pleslić razmjenjivala s Ivanom Turudićem podiglo se mnogo prašine, a bivša gradonačelnica Knina i državna tajnica ponovno je u središtu pozornosti.

Josipa Pleslić, nekad Rimac, ponovno je došla u središte hrvatske političke scene nakon što su u javnost procurile poruke koje je razmjenjivala s Ivanom Turudićem, kandidatom za glavnog državnog odvojetnika.

Sudac Turudić i bivša državna tajnica optužena za korupciju intenzivno su se dopisivali od 2016. do 2020. Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je Uskok zaplijenio u istrazi afere Vjetroelektrane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjednik. Turudić je u medijima odbacio sve optužbe rekavši da je s bivšom kninskom gradonačelnicom i državnom tajnicom dobar poznanik.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković: "Stav cijele parlamentarne većine je da će podržati Turudića. To je bio politički udar na Vladu"

Nakon što je Pleslić uhićena pod sumnjom za korupciju policija je zaplijenila njezine mobitele u kojima je bilo sačuvano više od 300 tisuća poruka. USKOK je potvrdio da se cjelokupna komunikacija i ostali podaci koji su pronađeni na mobilnim uređajima nalaze u sudskim spisima formiranima povodom optužnica koje je taj ured 18. veljače i 29. prosinca 2022. podigao protiv nje pred Županijskim sudom u Zagrebu.

No, tko je uopće Josipa Pleslić i kako je došlo do njenog političkog uspona, a potom i strmoglavog pada?

Rođena je 25. veljače 1980. godine u Lukaru, općina Promina kod Knina, pod djevojačkim prezimenom Čulina, a roditelji Josip i Kata uz nju dobili su još tri kćeri. U HDZ se učlanila sa samo 16 godina, a kako se paralelno sa školovanjem uključila u rad Crvenog križa s nepunih dvadeset godina postala je ravnateljica naslijedivši jednu sestru dok će drugoj prepustiti fotelju nešto kasnije. Kninjani su tamošnji Crveni križ zbog toga posprdno nazivali obiteljskom manufakturom sestara Čulina, piše Tportal.

Nasmijana Josipa Čulina pred Županijskim sudom u Zagrebu - 4 Josipa Pleslić Foto: Damir Krajac/Cropix

Njezinim političkim ocem smatra se Ante Kulušić, saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a koji joj je davao vjetar u leđa. 10. lipnja 2005. imenovana je gradonačelnicom Knina u svojoj 25 godini te tako postala najmlađom gradonačelnicom u hrvatskoj povijesti. Na toj funkciji provela je čak deset godina, sve do 2015. godine. Tada daje ostavku ne bi li postala voditeljica kampanje Tomislava Karamarka (HDZ), koji u prosincu 2015. odnosi pobjedu.

Iako je ciljala na ministarsku poziciju, nastavlja obnavljati dužnost kao saborska zastupnica (umjesto Božidara Kalmete) te je imenovana u razne Odbore. U rujnu 2017. imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu uprave čiji čelnik je bio Lovro Kuščević, a u ožujku 2018. imenovana je čelnicom radne skupine za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, što je prilično kontradiktorono s obzirom na afere.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić i USKOK vruća afera Kome vjerujete, USKOK-u ili Josipi Pleslić? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Tepalo joj se da je Kninska kraljica, a već od gradonačelničkog mandata teretilo ju se za više optužbi, od nezakonitog stjecanja državnog stana u Kninu, Afere Vjetroelektrana do života na visokoj nozi sa skupim modnim dodacima koje njezina plaća nije mogla pokriti. Zamjeralo joj se i što je 2010. zbog krize ukinula poklone djeci za svetog Nikolu, ali je istovremeno sebi povećala plaću. USKOK je na početku ljeta 2014. podignuo optužnicu zbog spomenutog stana. No, protiv nje i sada bivšeg joj supruga Daniela Rimca (s kojim je dobila kćer Katju) optužnica je zbog nedostatka dokaza odbačena, ali je zato službenica Anna Marija Radić, kojoj je naložila da sačini ugovor o darivanju, osuđena na godinu dana zatvora.

Nasmijana Josipa Čulina pred Županijskim sudom u Zagrebu - 4 Josipa Pleslić Foto: Bruno Konjevic/Cropix

U sklopu afere, spominjalo se i uplitanje Zdravka Mamića, bivšeg šefa Dinama, koji je navodno posudio novac obitelji Rimac za stjecanje nezakonitog stana.

Njome se bavilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te ju je u travnju 2014. kaznilo s 4000 kuna zbog netočne i nepotpune prijave u imovinskoj kartici, u kojoj nije prijavila da ima tri stana, već samo kuću u Kninu.

Pročitajte i ovo Možemo na Markovu trgu Ivan Turudić Možemo! na Markovu trgu ostaje cijelu noć, reagirao HDZ: "Predlažemo Benčić da se veže lancima, igrokaz bi bio efektniji!"

U periodu od početka 2019. do svibnja 2020., ona postaje jednom od prvoosumnjičenih u Aferi Vjetroelektrane zbog povezanosti s vlasnikom, Milenkom Bašićem. Uhićena je u svibnju 2020. pod sumnjom za korupciju te ubrzo i izbačena iz HDZ-a. Smatra se da je primila više od 40.000 eura mita. U pritvoru je provela više od četiri mjeseca.

Za sada su na snazi dvije optužnice protiv nje: da je nezakonito pritiskala državna tijela da pogoduju vlasniku vjetroparka Krš-Pađene Milenku Bašiću te da mu je s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac sredila kreditiranje HBOR-a. Radilo se o 130 milijuna eura, što on, kako tvrdi USKOK, bez Rimac i Žalac ne bi mogao dobiti, podsjeća Tportal.

Nasmijana Josipa Čulina pred Županijskim sudom u Zagrebu - 4 Josipa Pleslić Foto: Ronalda Gorsic/Cropix

Rimac je optužena i u postupku koji je potekao iz Afere Vjetroelektrane, a u kojem se već nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika osumnjičenih za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama te pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima.

U međuvremenu joj je propao brak s Danijelom Rimcem te se prošle godine opet udala, i to za bivšeg agenta SOA-e, Murteranina Josipa Pleslića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene