Analitičari prognoziraju velike probleme s voćem i povrćem, i to zbog visokih cijena. Iako bi građani rado kupili domaće, pa čak i kad košta skuplje, domaćeg nema dovoljno.


Glavna tema o kojoj se raspravljalo u Hrvatskoj gospodarskoj komori bila je kako povećati proizvodnju.

Vezani članci Minijaturna žetva Žetva je ove godine potpuno propala, morali su se pohvaliti urnebesno minijaturnim plodovima Slika nije dostupna Danas smo tri svinjska odreska platili 15 kuna, a prije tri mjeseca...

Smatraju da je ključ domaće konkurentnosti udruživanje. Najbolji, "školski" primjer takvog udruživanja jest Zadruga češnjak: oni su sav proizvedeni češnjak izvezli.

S druge strane domaći potrošači traže domaće, a 72 posto građana svakodnevno jede povrće i voće. Prosječno hrvatsko kućanstvo na voće potroši 2 posto svog godišnjeg kućnog proračuna. U budućnosti bi to moglo biti i više jer će cijena voća rasti zbog jako lošeg uroda.

Pojedine sorte jabuka već su poskupjele do 6 posto u odnosu na godinu ranije. A cijena može još rasti, na radost proizvođača i žalost potrošača.

Enormna poskupljenja posljednjih godina bilježi i limun, koji također uvozimo.

Cijene povrća ovisit će i o hladnoći, baš kao i prošle zime.

"Ako bude ekstremna zima, cijene povrća drastično će rasti. Čak do 20 i 30 kuna više za kilogram salate", govori Slobodan Vidović, proizvođač salate.

Uskoro, početkom zime, vidjet ćemo koliko će to povećanje biti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.