Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski seljaci traže spas kroz udruživanje u zadruge. Iako je prva poljoprivredna zadruga u Hrvatskoj osnovana na Korčuli prije gotovo 150 godina, njihov potencijal ulaskom u Europsku uniju tek bi se trebao iskoristiti.


Prodaji proizvoda predstoji puno posla i financijskih sredstva. I tu pomaže zadruga. Dok prosječno europsko gospodarstvo ima 11,5 hektara zemlje, hrvatsko ima dvostruko manje, 5 cijelih pet hektara.

Vezani članci Slika nije dostupna S hrvatskog tržišta se povlači 'šunka za pizzu' austrijskog proizvođača zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost Slika nije dostupna Novi moto: Zajedno konkurentni, a ne jedni drugima konkurencija!

>> Sastanak u Kutjevu bez dogovora - seljaci idu u prosvjed!

'S malom količinom hektara ustvari malom količinom proizvoda ne mogu nastupiti na tržištu', ističe Stojanka Omerbašić, upraviteljica zadruge RIT iz Luga.

Od kada su se udružili, 30-ak poljoprivrednika iz Luga austrijskom kupcu na godinu proda oko 30 tona domaće paprike. 'Pokazali smo kakav imamo proizvod i on se odmah zainteresirao i evo već s njim surađujemo od 2005. godine', dodaje Omerbašić.

Bez takvog načina udruživanja, hrvatski poljoprivrednik neće biti konkurentan. Pred Hrvatskom je veliko i uređeno tržište Europske unije. Jedino udruženi, hrvatski poljoprivrednici na njemu mogu tražiti bolju budućnost.

Više o drugim hrvatskim poljoprivrednim i stočarskim zadrugama pogledajte u video prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook