Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzi gotovinski kredit

Imamo rješenje: Što kada vas sustignu blagdanski troškovi?

Kako kupiti poklone, a nemam novaca?
Kako kupiti poklone, a nemam novaca? Foto: Getty
Kada nam blagdani kucaju na vrata, a budžet koji ste planirali odvojiti za božićne poklone već je pri kraju, ne čudi činjenica kako je prosinac jedan od najstresnijih razdoblja u godini. Kako vam financijska dijeta ne bi zakucala na vrata u siječnju, imamo rješenje za vas.

 

Nerealno je očekivati da se držimo budžeta koji smo prethodno isplanirali za božićnu kupovinu, te često za blagdane potrošimo puno više nego što smo i isplanirali.
Procjenjuje se kako će ove godine Hrvati na poklone potrošiti oko 13,5 miljardi kuna, što je u prosjeku oko 3250 kuna po glavi stanovnika.

Kako kupiti poklone, a nemam novaca? Kako kupiti poklone, a nemam novaca? Foto: Getty

U usporedbi s prošlom godinom, to je čak milijardu kuna više, što pokazuje kako iz godine u godinu trošimo sve više te produbljujemo blagdanski budžet.
Donosimo vam tri savjeta da bez grižnje savjesti počastite sebe i svoje najbliže i pritom smanjite troškove.

1. Sastavljanje popisa i budžetiranje

Prije nego što krene ludnica, sastavite popis najbližih kojima želite kupiti poklon. Dobro promislite, proučite ukuse i interese rodbine i prijatelja jer ćete u protivnom besciljno lutati šoping centrima i tako trošiti sate bez inspiracije za dar. Popis dobro dođe jer često neke stvari zaboravimo kupiti, a i događa se da potrošimo i više nego što je potrebno.

Nakon izrade popisa najbližih, koje ćete obradovati za Božić, odredite budžet koji se slaže s vašom financijskom situacijom i planom. Nakon što obavite kupovinu, prekrižite sve s popisa.

BONUS SAVJET: Izbjegavajte kupnju sitnica, koje bi vaš dar učinile boljim jer se upravo u tome kriju skriveni troškovi koji dovode do post-blagdanske depresije.

2. Ne kupujte iz obveze

Koliko puta ste dobili poriv da svima oko sebe nešto poklonite? Sasvim je prihvatljivo kupiti darove za najbliže, no na blagdanskom popisu ne bi se trebali nalaziti poznanici, kolege i ostali. U slučaju da im ipak nešto želite pokloniti, ispecite im božićne kolače ili napravite DIY poklone od nečeg što imate već u kućanstvu.

3. Ne čekajte posljednji trenutak za šoping

Često, radi manjka vremena, odgađate kupovinu sve do zadnjeg trena da biste u se našli u panici i nervozi te trčali u šoping centar ili pak obavili narudžbu na svojem omiljenom webshopu. Kupovina online donosi vam poklon na vrijeme, no i dodatne troškove ekspresne dostave na koju niste računali. Planirajte kupnju poklona na vrijeme.

Ako ne upali cijela priprema i raspodjela budžeta, pojave li se troškovi na koje niste računali imamo rješenje i za to. Ponuda Addiko banke vam možda pomogne da bez osjećaja grižnje savjesti uzmete novčanu pozajmicu koju ćete, kroz par mjeseci, lako vratiti. Addiko gotovinski kredit, možete zatražiti u njihovim poslovnicama, a odgovor o uspješnosti realizacije kredita dobit ćete u samo pola sata. Dodatna pogodnost je da vam Addiko banka prvu ratu kredita vraća natrag. Ove godine, uz ovakvu pomoć, možda uspijete kupiti poklone o kojima će se još pričati Božićima.

Pročitajte i ovo PR Oglas Otvorene prijave za ovogodišnje natjecanje u financijskoj pismenosti namijenjeno osnovnoškolcima Djed Božićnjak (Foto: Dnevnik.hr) USUSRET BLAGDANIMA Preslatki mališani o tome tko im donosi darove: ''Mama je htjela zvati svetog Nikolu pa nije znala broj za nebesa''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene