Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponižavajuća i bolna kazna

Kako je razapinjanje na križ doista funkcioniralo? Veliko britansko otkriće nudi nove dokaze

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
O razapinjanju znamo uglavnom iz ikonografije i evanđelja, ali novo otkriće kostura u Velikoj Britaniji dokazuje da je naša predodžba o bolnoj i ponižavajućoj kazni možda bila pogrešna.

Dok se milijuni vjernika pripremaju za proslavu Uskrsa ovog vikenda, prisjećaju se i smrti Isusa Krista. Križ je dugo simbol kršćanstva i pobjede nad smrćuali priroda razapinjanja, koje se smatra jednim od najstrašnijih oblika smrtne kazne u starom svijetu, dugo je predstavljala misterij za arheologe i povjesničare zbog toga koliko je malo dokaza za sobom ostavilo.

Rimski povjesničari, evanđelja i klasična literatura dokumentiraju kako su Rimljani koristili razapinjanje na križ, ali u svijetu su identificirana samo četiri moguća slučaja razapinjanja. Najnovije otkriće bilo je nedavno - kostur čovjeka s čavlom u peti, iskopan u Engleskoj.

Voditelji projekta sa sveučilišta u Cambridgeu rekli su da su ostaci gotovo identični onima pronađenima prije pola stoljeća, u blizini Maslinske gore u Jeruzalemu 1968. U oba slučaja, čavao je pronađen još uvijek zaboden u kalkaneum, koji je najveća kost u stopalu i oblikuje petu. Ovi dokazi su u suprotnosti s načinom na koji su vjerski spisi i ikonografija dugo opisivali tu praksu. Također nude i nove dokaze o tome kako se čini da je razapinjanje funkcioniralo - od toga kako su žrtve pribijane na križ do toga kako su na kraju umrle, prenosi Washington Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vazmeno Trodnevnlje Ususret Uskrsu: Znate li zašto je Velika subota poseban dan?

Čini se da su Rimljani posudili razapinjanje od Kartažana, koji su se vjerojatno nadovezali na ranije brutalne kazne koje su koristili Asirci i drugi na Bliskom istoku. Josip Flavije, drevni židovski povjesničar, izvijestio je da su rimske trupe razapinjale čak 500 Židova dnevno tijekom židovskih pobuna u 1. stoljeću nove ere.

Smisao razapinjanja na križ bio je produljiti smrtnu borbu i agoniju žrtve, te je tako postao najstrašniji i najsramotniji od svih metoda pogubljenja, primjenjivan samo za zločince, porobljene ljude i one optužene za izdaju. Osuđene su tukli i paradirali ulicama do mjesta pogubljenja, kao što je opisano s Isusom u Evanđeljima, dok im se rulja rugala i vrijeđala ih. Žrtve su zatim pričvršćivane na poprečnu gredu i podizane na uspravnu gredu, koja je uglavnom bila postavljena na stalno mjesto za naknadna pogubljenja.

"Kada ljudi rade s povijesnim Isusom, njegovo raspeće je jedina činjenica u koju nitko nikada ne sumnja, jer je nevjerojatno neugodno. Dakle, znamo toliko sigurno. Znamo da je živio i da je ubijen", izvijestili su s Cambridgea.

Smrt je nastupala u roku od nekoliko dana, ali ponekad bi se ubrzala udarcem palicom u prsa žrtve, probodom ili lomljenjem nogu, tako da se žrtve više nisu mogle odgurnuti da dišu. Ponekad je križ stajao blizu zemlje, nadomak pasa i drugih lutajućih životinja, a drevni grafiti sugeriraju da je često nalikovao velikom slovu T. Ponekad je dodano malo sjedište, poznato kao sedekula, kako bi se osoba duže održala na životu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatski običaji Danas je Veliki petak, znate li što to znači? Crkve su u tišini, vjernici dan provode uz post i nemrs

Kako je, točno, Isus umro? Neki znanstveni radovi, koje su objavili forenzički patolozi, sugerirali su da je umro relativno brzo od plućne embolije, srčanog zastoja ili šoka izazvanog gubitkom krvi, iako se konsenzus u svim slučajevima raspeća složio oko gušenja, jer se pluća kolabiraju pod težinom obješenog tijela žrtve.

Najnovije otkriće u Britaniji dodatno osvjetljava razumijevanje ove prakse. Tamošnji ostaci, označeni kao Kostur 4926, bili su pokopani licem prema gore, s rukama prekriženim naprijed, na groblju naselja uz cestu u nekadašnjoj rimskoj provinciji. Desetak čavala ležalo je oko njega. Trinaesti je otkriven u petnoj kosti u laboratoriju.

Dobro očuvani kostur, datira između 130. i 360. godine poslije Krista. Njegova kralježnica i rebra bili su smrskani, a čini se kao da ruke i noge također pokazuju znakove oštećenja od vezivanja ili okova, rekli su Duhig i Ingham. Britanski arheolozi rekli su da je čavao bio zabijen u vanjsku stranu desne petne kosti, gdje je također bio otisak čekića ili drugog pogonskog uređaja koji je promašio svoj cilj. Znak je to gotovo ležernog načina na koji se patnja mogla nanijeti žrtvi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene