Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSNAŽIVANJE ORGANIZMA

Kako se ispravno hraniti u doba korone? Stručnjakinja nam je složila jelovnik za jačanje imuniteta

Menu za jači imunitet - 5
Menu za jači imunitet - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Menu za jači imunitet - 5 Menu za jači imunitet - 5 Foto: DNEVNIK.hr Menu za jači imunitet - 8 Menu za jači imunitet - 8 Foto: DNEVNIK.hr Menu za jači imunitet - 7 Menu za jači imunitet - 7 Foto: DNEVNIK.hr Menu za jači imunitet - 6 Menu za jači imunitet - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Menu za jači imunitet - 4 Galerija 1/9 >>
Uz masku, rukavice i razmak, zdrave namirnice itekako su nam važne u zaštiti zdravlja. Pitali smo građane što jedu, a stručnjake što trebaju jesti kako bi osnažili organizam u doba korone.

Na osječkoj, dubrovačkoj i zagrebačkoj tržnici bira se zdravo jer korona je. Građani kažu kako jedu puno više povrća i voća, ali uvijek ih uzimaju svježe. Najčešće biraju ribu i meso, sireve… Prodavači kažu kako nema puno ljudi, ali kako se nekima i dostavlja pa je posao još i ok, no svi traže svježe.

Pročitajte i ovo Peking KORONAVIRUS U KINI Vlasti pokušavaju zaustaviti novi rast epidemije: Građani strahuju od potpunog lockdowna Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

U doba virusa, kaže nutricionistica Mirela Marić, osobito nam trebaju vitamini C, D, E, selen, cink. Važni su i probiotici, te beta-glukani. „Nastojimo da imamo cijeli niz duginih boja, na kraju dana, znači, da smo iz svake skupine i voća i povrća unijeli nekakvu minimalnu količinu vitamina i minerala“, objašnjava.

Složila nam je jedan dobar meni za jačanje imuniteta. Za doručak omlet sa sirom i povrćem uz šalicu kefira. Organizam smo tako počastili dozom vitamina B12, selena, folne kiseline i vitamina D koji podižu raspoloženje. Brazilski oraščići, bademi ili orasi bogati selenom dobri su za međuobrok.

Za ručak špinat ili blitva s tunom i svježa salata. Za desert komadić tamne čokolade. Naranča za još jedan međuobrok. A za večeru pečena piletina sa sirom i salatom. Uz to sve valja piti dosta vode. Oko 2 litre na dan.

„Voda jer nema kalorija, ali s obzirom da dolaze vrućine, preporuka je uzimati i određenu količinu izotoničkih napitaka da nadoknadimo elektrolite koje znojem izgubimo“, kazala je Marić, pa doodala kako misli da je „bitno jesti svježe voće i povrće svakodnevno i paziti na dnevni unos proteina upravo da bi održali naš imunitet na nivou“.

Mi smo onda poslušali savjete i otišli u kupnju. Kupili smo pola kile trešanja iz Čazme. A vi sami odlučite. Što god da odaberete dodajte i malo sunca jer i vitamin D je baš ono što nam sada treba.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene