Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Kako do hrvatskog državljanstva? Sve što stranci u Hrvatskoj trebaju znati

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatsko državljanstvo stječe se podrijetlom, rođenjem na području Hrvatske, prirođenjem (naturalizacijom) ili po međunarodnim ugovorima.

Hrvatsko državljanstvo može se steći na više načina - podrijetlom, rođenjem, naturalizacijom ili po međunarodnim ugovorima.

Dijete hrvatsko državljanstvo stječe podrijetlom ako su oba roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljani, u slučaju ako je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Hrvatskoj.

Također, dijete stječe hrvatsko državljanstvo podrijetlom ako je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, drugi bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, a dijete je rođeno u inozemstvu te ako je dijete stranac ili bez državljanstva, ali su ga usvojili hrvatski državljani.

Stjecanje hrvatskog državljanstva rođenjem

Hrvatsko državljanstvo stječe dijete koje je rođeno ili nađeno na području Hrvatske, ako su mu oba roditelja nepoznata ili su nepoznatog državljanstva ili su bez državljanstva.

Djetetu će prestati hrvatsko državljanstvo ako se do navršene 14. godine njegova života utvrdi da su mu oba roditelja strani državljani.

Stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom

Stranci mogu podnijeti zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva i prirođenjem odnosno naturalizacijom postati hrvatski državljani ako ispunjavaju uvjete propisane zakonom.

Za razliku od stjecanja državljanstva podrijetlom, naturalizacija se ne provodi automatski po samoj sili zakona.

Za njezino provođenje potreban je zahtjev osobe o kojoj se radi i poseban akt državne vlasti.

Imaš pravo, ostvari ga Hrvatsko državljanstvo - 3 (Foto: Getty Images)

Hrvatsko državljanstvo može steći po osnovi:

  • boravka u Hrvatskoj
  • rođenja u Hrvatskoj
  • braka ili životnog partnerstva s hrvatskim državljaninom
  • iseljenja
  • postojanja interesa za Hrvatsku
  • pripadnosti hrvatskom narodu
  • ponovnog primitka u hrvatsko državljanstvo.

Djeca mogu steći državljanstvo:

  • ako oba roditelja stječu državljanstvo naturalizacijom
  • ako na ovaj način stječe državljanstvo samo jedan roditelj, a dijete živi u Hrvatskoj i ima odobren stalni boravak
  • ako jedan od roditelja stječe državljanstvo naturalizacijom
  • ako državljanstvo stječe na ovaj način samo jedan roditelj, drugi je bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, a dijete živi u inozemstvu.

Pročitajte i ovo Prava potrošača - 3 Imaš pravo, ostvari ga Kako da nas ne varaju u moru poskupljenja: Stručnjaci imaju nekoliko savjeta

Sve poslove povezane uz stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom obavlja MUP.

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom podnosi se osobno u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu odobrenog privremenog odnosno stalnog boravka.

Iznimno, osoba s invaliditetom zahtjev može podnijeti putem zakonskog zastupnika ili ovlaštenog opunomoćenika.

Ako podnositelj zahtjeva nema odobren privremeni ili stalni boravak u Hrvatskoj, zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom podnosi se putem hrvatske diplomatske misije ili hrvatskog konzularnog ureda u inozemstvu.

Na stranicama MUP-a mogu se pronaći Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom punoljetne osobe, Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacije punoljetne osobe i djeteta ili djece te Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom djeteta ili djece.

Potrebni dokumenti

Uz zahtjev je potrebno priložiti:

  • životopis i motivacijsko pismo za stjecanje hrvatskog državljanstva
  • važeću ispravu o identitetu u ovjerenoj preslici s jasno vidljivom fotografijom
  • dokaz o državljanskom statusu
  • izvadak iz matice rođenih izdan na propisanom obrascu sukladno međunarodnim ugovorima i konvencijama
  • izvadak iz matice vjenčanih ne stariji od 6 mjeseci, za osobe u braku
  • izvadak iz registra životnog partnerstva, za osobe u životnom partnerstvu
  • uvjerenje o nekažnjavanju nadležnog inozemnog tijela država čiji su podnositelji zahtjeva državljani te države u kojoj imaju stalni boravak u izvorniku ili propisno ovjerenoj preslici s prijevodom na hrvatski jezik ne starije od 6 mjeseci
  • suglasnost osobe za provjeru vjerodostojnosti stranih isprava priloženih zahtjevu
  • kod podnošenja zahtjeva u Hrvatskoj, upravna pristojba se plaća prilikom preuzimanja rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo, odnosno rješenja kojim se zahtjev odbija
  • kod podnošenja zahtjeva u inozemstvu, konzularna pristojba se plaća prilikom njegova podnošenja.

Imaš pravo, ostvari ga Hrvatsko državljanstvo - 2 (Foto: Getty Images)

Kod podnošenja zahtjeva za malodobnu djecu prilaže se i važeća isprava o identitetu djeteta ako je dijete ima, izvadak iz matice rođenih djeteta ako dijete nije upisano u hrvatsku maticu, dokaz o državljanstvu djeteta i pisana suglasnost drugog roditelja za stjecanje hrvatskog državljanstva naturalizacijom za maloljetno dijete.

Poznavanje hrvatskog jezika i kulture

Stranci koji podnesu zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva po osnovi boravka u Hrvatskoj, izuzev osoba starijih od 60 godina, dužni su dokazati poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja Hrvatske popunjavanjem upitnika.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Jedan tekst razotkrio tužnu hrvatsku stvarnost: Zbog velikog interesa detaljno objašnjavamo kako do naknade koja može iznositi i do 10.000 kuna

Poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma može se dokazati i popunjavanjem obrasca zahtjeva za stjecanje državljanstva naturalizacijom kod, primjerice, stranaca koji su bili u Hrvatskoj u statusu izbjeglice najmanje 10 godina kao i oni koji su imali prebivalište u Hrvatskoj na dan 8. listopada 1991. godine.

Podizanje domovnice

Nakon primitka u hrvatsko državljanstvo i izvršenog upisa u knjigu državljana Republike Hrvatske, domovnica se može podići u bilo kojem matičnom uredu u Hrvatskoj.

Informacije se mogu dobiti na brojeve telefona 01/6101544 ili 01/6101564.

Upute o proceduri stjecanja hrvatskog državljanstva i svi potrebni detalji nalaze se na ovom linku.

Imaš pravo, ostvari ga Hrvatsko državljanstvo - 1 (Foto: MUP)

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene