Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tri modela nastave

Kako će izgledati nastava u školama i na fakultetima? Donosimo odgovore na neke od mogućih scenarija

Početak nastave - Pravila za škole - 2
Početak nastave - Pravila za škole - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Početak nastave - Pravila za škole - 1 Početak nastave - Pravila za škole - 1 Foto: DNEVNIK.hr Početak nastave - Pravila za škole - 2 Početak nastave - Pravila za škole - 2 Foto: DNEVNIK.hr Početak nastave - Pravila za škole - 3 Početak nastave - Pravila za škole - 3 Foto: DNEVNIK.hr Početak nastave - Pravila za škole - 4 Početak nastave - Pravila za škole - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Početak nastave - Pravila za škole - 5 Galerija 1/10 >>
Tri su dana do početka nastave, a mnogi roditelji još nemaju odgovore škola po kojem modelu će im djeca pratiti nastavu, što im je potrebno za školu, ali i što će se događati kada se zaraza pojavi u odgojnoj ustanovi. Donosimo slikovit odgovor na neke od mogućih scenarija.

U ponedjeljak počinje nastava, a Nikol je tek sad doznala što je čeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra epidemiološka situacija Istarski stožer odlučio: Od 22. veljače i srednjoškolci na nastavi u razredima Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a , i Srna Bijuk Gošća Dnevnika Nove TV Stručnjakinja iz HZJZ-a otkrila koliko je djece u Hrvatskoj trenutno zaraženo: "To može djelovati kao puno..."

"Bit ćemo u više smjena, imat ćemo blok satove, imat ćemo vizire na praksi u školi, maske, morat ćemo paziti na razmak. Ja bi radije online“, kaže Nikol. Njezina mlađa sestra veseli se povratku u klupe.

"Sretna sam što ću vidjeti svoje prijatelje. Bolje mi je u školi, zato što ti učiteljica sve ispredaje“, kaže Elena Cik.

Tri su modela nastave. Jedan je da svi idu u školu poštujući mjere, drugi je potpuna nastava na daljinu u slučaju lockdowna, a treći oblik je nešto kompliciraniji.

"Cijepanje razreda, turnusa i slično. Dakle zbog toga smo išli u neke varijante jer smo svjesni da 40 posto škola ne pohađa nastavu u jednoj smjeni“, kazao je ministar Radovan Fuchs.

Oporba poručuje da sve kasni jer plan nije dovoljno rano napravljen.

"Niti roditelji niti đaci ne bi smjeli biti dovedeni u situaciju da im se tek sedmog rujna na dan početka školske godine kaže kako će uopće školska godina izgledati“, kaže Dalija Orešković.

"Preporuke je nemoguće provesti u školama koje rade u dvije, tri smjene jer imaju velik broj učenika, koji će u biti po tim preporukama satima samo ulaziti u školu", smatra Irena Šimunić iz SDP-a.

Nastavnici i učenici viših razreda i srednjoškolci bit će obvezni nositi maske. Sankcije nisu propisane, ali neposluh se neće tolerirati.

"U tom slučaju će mu pozvati roditelje, poslati ga doma ili nešto takvoga, isto kao da je pošarao zid. Oni učitelji koji ne mogu nositi maske iz nekog razloga, bez obzira, postoje viziri“, kaže ministar Fuchs.

Svako jutro svi moraju mjeriti temperaturu. Pojave li se kod djeteta simptomi bolesti, ono ostaje kod kuće, a skupina ili razred nastavlja s radom. No, utvrdi li se kod djeteta ili nastavnika COVID 19, u samoizolaciju ide cijela grupa koja je bila u kontaktu. Ako je dijete poslano u samoizolaciju i nema druge mogućnosti, roditelj uzima bolovanje, ostali članovi kućanstva slobodni su u kretanju. No razvije li učenik simptome bolesti, cijelo kućanstvo ide u samoizolaciju.

"Roditelj ovisno o starosti djeteta može ostvariti pravo na naknadu plaće za dijete do 3 godine u 100 % iznosu od utvrđene osnovice, a za dijete starije od tri godine u 70%. To je naknada koja se može ostvariti u maksimalnom iznosu od 4000 kuna za cijeli mjesec i puno radno vrijeme“, kaže Dijana Vuksan iz HZZO-a.

Kada imate više djece u različitim školama, mogućnost da ćete više puta završiti na bolovanju zbog djeteta je veća.

"Bio bi veliki financijski teret ako bismo morali ili suprug ili ja ići u samoizolaciju zbog toga što djeca bi i školi bili u nekom kontaktu“, kaže Vida Cik. Vidina djeca bave se atletikom, no ima i onih koji idu u glazbene ili plesne škole, gdje se miješaju s učenicima iz drugih škola. Ako se u ovoj varijanti pojavi zaraženo dijete, grupa koja je u kontaktu ide u samoizolaciju. Dogodi li se da je više djece zaraženo, samoizolacija se širi i na njihove razrede u redovitoj školi, ovisno o procjeni epidemiologa.

Prvi je tjedan rada vrtića, a korona virus se upravo pojavio u jednom u Istri, dva na dubrovačkom području, u Međimurju.

Na fakultete uz masku, mjerenje temperature i fizičku udaljenost

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke i za visoka učilišta, a one uključuju masku, mjerenje temperature i fizičku udaljenost. Naglasak je da se vrati klasična nastava, a online bude samo u iznimnim situacijama. No, sudeći prema svemu, to će biti teško izvedivo.

"Da bih ušao prvo moram doći kod porte. Zapisati se sa strane kolika je temperatura, u koliko sati sam ja ušao i na kraju u koliko sam sati izašao“, objašnjava Mateo Miličević, student na Filozofskom fakultetu.

Uz to, prostor u kojem studenti borave mora biti prozračan i dovoljno velik da se osigura fizička udaljenost od metar i pol. Prije početka predavanja moraju se dezinficirati ruke.

A svi oni sa simptomima ne smiju ulaziti u prostorije fakulteta. Kako će se to organizirati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji broji 6500 studenata.

"Za naše brucsoše, studente prve godine, organizirat ćemo nastavu uživo koliko će biti moguće. Za ostale studente pokušavamo riješiti hibridni model, za dio njih će se izvoditi online“, objasnio je Krešimir Pavlina, prodekan za nastavu i studente na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prostornih i kadrovskih problema ima i riječko sveučilište pa je jedno od rješenja isto hibridni model; dio nastave uživo, a dio online.

Mjere su provedive, a fakulteti će se organizirati sukladno svojim mogućnostima, rekao je ministar obrazovanja i dodao da je nastava licem u licem puno bolja od one online.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene