Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Miomir Žužul objašnjava

Kako britanski izbori utječu na Hrvatsku i regiju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan uoči izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu sve ankete najavljuju povratak britanskih konzervativaca na domaću, a samim tim i svjetsku političku scenu.

Eventualna promjena vlasti, međutim, ne jamči nikakav vrtoglavi obrat u odnosu Londona prema Zagrebu. Štoviše, Britanska će se politika u tom slučaju za nijansu proštriti, a već je tri stoljeća jasno orjentirana na Zapadni Balkan kao regiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

On je najmoćniji čovjek britanskih konzervativaca, arhitekt imidža Davida Camerona i glavni strateg velikog torijevskog povratka na scenu. William Hague, mogući je ministar vanjskih poslova, osoba koju ćemo u tom slučaju spominjati i pozorno pratiti. Vrstan političar, autoritet znanja u britanskoj vanjskoj politici, sa zapadnim balkanom u fokusu svojih interesa. Opstanak Bosne i Hercegovine s njegovih je stajališta i danas upitan. 'Teško je izravno iščitati iz njegovih riječi što to znači u odnosu na Hrvatsku. Meni se tu ipak čini da je Hrvatska manje jedan samostalni faktor, a više dio jedne ukupne regionalne politike, što je često bila naša sudbina. meni se uvijek činilo da to nije bilo dobro za Hrvatsku', rekao je Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova.

Mark Francois, potencijalni je Hagueov ministar za Europu i deklarirani euroskeptik. 'I s njim sam razgovarao. Njegov je pozicija otprilike ovakva: Mi smo generalno protiv jačanja institucija europske unije nauštrb suvereniteta pojedinih država, pa smo onda i protiv proširenja, a onda, kao posljedica toga i protiv brzog ulaska Hrvatske u EU', dodaje Žužul. Stajališta britanskih konzervativaca,stoga će se neupitno odraziti na politiku Unije te za nijansu pooštriti ionako prisutno nesuglasje oko proširenja na Hrvatsku bez regije. 'O tome se diskutira, samo se to Hrvatskoj glasno i jasno ne govori', ističe Žužul.

Moguću pobjedu laburista Gordona Browna Žužul naziva čudom. Blairova opozicijska politika prema Zagrebu sredinom je devedestih bila ključna u poimanju Hrvatske kao dijela balkanske političke močvare. Danas kao vladajući, u tek za nijansu manje jasnom obliku, laburisti također zagovaraju regionalni pristup Hrvatske uniji. Bilateralni sporazum prema kojem London Zagrebu daje novac i stručnjake za uspostavu vladavine prava nikad nije do kraja razjašnjen. Je li riječ o partnerski nepristranoj pomoći, ili je to carte blanche za provedbu kontrole? Britanski interesi stoljećima temeljito i osmišljeno dominiraju ovim prostorima. Pitanje je samo koliko su ih u 21. stoljeću hrvatski političari sposobni realno sagledati i eventualno okrenuti sebi u korist!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene