U Dubrovniku studira nešto manje od 3 tisuće studenata, a grad turizma, no jedan od bogatijih u državi još nema studentski dom. Sve je zapelo zbog javne nabave, a sada su narasli i troškovi. Do izgradnje doma brojni studenti strepe jer uoči sezone počinje izbacivanje iz stanova.

Galerija


Koferi turista u jednom smjeru, a studenata u drugom, jedni će unutra, drugi van. Tako je to u turističkim gradovima kada pred sezonu krene deložacija studenata.

Vezani članci Potres ih prisilno preselio u dom - 21 Iz Studentskog centra oglasili se nakon apela ogorčene studentice: "Naravno da je jedan od čimbenika i smanjeni kapacitet, ali..." Slika nije dostupna U Dubrovniku gotovo nemoguće naći stan: Studenti i obitelji s više djece u problemu

"Od 15. 5. nastaje još veći problem sa smještajem. A to je vrijeme kad još traju kolokviji, predavanja, ispitni rokovi nisu ni blizu, tako da je to jedan veliki problem, meni je ovo treći stan", govori studentica Bruna Papić.

Iz studentskog zbora upozoravaju da se gotovo 1000 studenta u Dubrovniku muči sa stanovanjem, što zbog izbacivanja, što zbog vrlo visokih cijena najma.

Smještaj će ostat problem još najmanje dvije godine. Studentski dom s 500 soba koji je svoja vrata trebao otvoriti već ovu jesen, nije ni u fazi gradnje. U gradu kažu, zaustavila ih je javna nabava i žalbe.

Dubrovnik - grad bez studentskog doma (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dubrovnik - grad bez studentskog doma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Jednostavno se žale na svako rješenje i ruše jedan kapitalni projekt, vjerujem da ćemo u idućih 20-ak dana napokon taj postupak krenuti i da će Dubrovnik dobiti studentski dom", govori gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković.

Novi rokovi i nova obećanja, a projekt vrijedan 185 milijuna kuna u međuvremenu je poskupio za 12 milijuna kuna, manjak novac netko mora nadoknaditi.

Iz ministartva poručuju kako se tek razmatra pomoć Sveučilištu Dubrovnik, no ništa još nije finalizirano. Dubrovački studenti jedni su od onih koji se sezoni baš ne vesele.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr