Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija za žrtve ustaškog zločina

'Kad netko viče 'ubij Srbina' ne smijemo odmahnuti rukom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 69. godišnjice ubojstva 1446 civila u šumama oko Prkosa Lasinjskog, danas je uz spomen-kosturnicu i spomenik tim žrtvama ustaškog terora održana komemoracija.

Spomenik u Prkosu Lasinjskom razbijen je prošlog mjeseca, a s tim u vezi Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a rekao je danas nazočnima da je uništavanje tog spomenika žrtvama zločina znak da nam 'država u tim stvarima još nije dovršena' i da još 'nije dobra država'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije hrvatskih političara 'Otišao je još jedan dugogodišnji lider u regiji' Slika nije dostupna Političari poručuju VIDEO: 'Peticija Srba ne može usporiti hrvatski napredak prema EU'

>> 'Žalosno je da bivši premijer bježi, još žalosnije da nije zaustavljen'

'Zato je važno da javnost digne svoj glas protiv tog i sličnih primjera, a da bismo ubuduće svi mogli živjeti bez gorčine i mržnje, zajedno u različitosti', dodao je Pupovac.

On i Vesna Pusić obvezali su se kao saborski zastupnici da će se zauzeti za to da nedavno oskvrnuće spomenika ne ostane nekažnjeno te da se on obnovi. Pusić je rekla da je partizanska ideja oslobodilačka te da je zahvaljujući njoj, a ne četništvu i ustaštvu, uspostavljena država Hrvatska koja ima temelje po kojima će 'jednog dana postati 'pristojna' država'. Dodala je da nikakvo uništavanje spomenika ne može oskvrnuti 'ideju ljubavi i slobode koja je izrasla i na tim žrtvama u Prkosu Lasinjskom'.

Izaslanik predsjednika Ive Josipovića, savjetnik za branitelje Predrag Matić Fred nazvao je razbijanje ploče na kosturnici 'činom koji se protivi razumu i ljudskosti, a uperen je i protiv Republike Hrvatske kao države izgrađene na poštovanju ljudskih prava'. Kako je rekao, dužnost je da se počinitelji pronađu i privedu pravdi.

'Dio medija i pravosuđa nije imun na diskrimanciju'

Bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Stjepan Mesić kritizirao je državnu izvršnu vlast, koja se nedovoljno glasno i iskreno bori za istinu i protiv revizije povijesti, a koju neki nameću gotovo sedam desetljeća. 'Ne smijemo i nećemo ustuknuti pred onima koji su minama, pijucima i buldožerima uništavali spomene na prošlost kako bi otvorili široko polje za zaborav. Takvima nećemo dozvoliti da pobijede. Izgubili su rat jednom i izgubit će ga ponovno u ovom ratu za povijesnu istinu', rekao je Mesić.

Za one koji uzvikuju 'ubij Srbina', ili 'Srbe na vrbe, ili 'za dom spremni' nije dovoljno odmahivati rukom i reći samo da su mladi i da ne znaju što govore, rekao je, dodajući kako oni objektivno ne znaju što govore, ali govore, i to mora prestati. 'Moramo se upitati tko ih je odgajao, iz kojih su udžbenika učili ovo što danas javno uzvikuju, a mislim i na dio medija i na pravosuđe koje još nije imuno od natruha diskriminacije po nacionalnoj osnovi', rekao je Mesić.

Uz oštećeni spomenik i na spomen-kosturnicu položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a pravoslavni svećenik služio je parastos za žrtve. Na komemoraciji je bilo dvjestotinjak predstavnika antifašističkih udruga iz Zagreba i Karlovačke županije te predstavnici udruga za ljudska prava i lokalne i regionalne vlasti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene