Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijenti koji su primili organe stabilno

'Kad imate Vladin avion, onda nemate nikakvih problema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doniranim organima u samo 24 sata spašeno je čak 7 života. Posebno je dramatičan bio prijevoz srca iz Splita u Zagreb.

Kako helikopter po snježnom nevremenu nije mogao poletjeti u pomoć je priskočio Vladin zrakoplov. 41-godišnji pacijent u KBC-u Rebro čekao je svoje novo srce iz Splita. Sve je bilo spremno za transport. 'Međutim vremenske prilike jednostavno to nisu dopuštale. A transplantacija srca se mora napraviti u određenom roku, jer srce ne može provesti dugo vremena izvan organizma. U par sati mora se transplantirati i ugraditi', rekao je kardiokirurg u KBC Rebro, Vedran Ćorić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Vremena je bilo sve manje, a snježna mećava je sve više prkosila. Helikopter koji inače prevozi organe nikako nije mogao poletjeti, a privatni avioprijevoznici nisu imali slobodan avion. 'Nakon što je ekipa čekala na Plesu od 9 ili 10 sati navečer do 4 ujutro, Vlada je ipak dala svoj avion s kojim smo otišli u Split i donijeli to srce. Kad imate Vladin avion onda nemate nikakvih problema. Oni su u stanju poletjeti i sletjeti gdje god hoćete', dodao je Ćorić.

Operacija trajala više od sedam sati

Operacija je u Zagrebu trajala više od sedam sati. 'Normalno da uvijek imate strah da nećete uspjeti, da će se vrijeme produžiti preko svake mjere, pa će srce teže proraditi ili neće uopće', rekao je Ćorić.

Operacija je trajala više od sedam sati No, timu od 40 liječnika iz Zagreba i Splita i pacijentu kojem se presađivalo srce u korist je išao novi uređaj. 'To je sprava koja zamjenjuje i srce i pluća. Ovo je u našoj praksi drugi pacijent koji je na ovaj način nakon pogoršanja stabiliziran i dočekao je transplantaciju', pojasnio je Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju.

>> Donirani organi spasili 7 života, Vladin avion intervenirao po nevremenu

Pacijentovo stanje je za sada stabilno, kao i kod ostalih kojima je ovaj vikend presađen neki organ. Ukupno ih je sedam. Neki od pacijenata kojima su ti organi presađeni bili su u kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom. No, zahvaljujući dobro obavljenom poslu liječnička, uspjeli su dobiti bitku za svoj život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene