Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč poteškoćama zbog snijega

Donirani organi spasili 7 života, Vladin avion intervenirao po nevremenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilan snijeg uzrokovao je pravu dramu i pri prijevozu doniranih organa.

Ipak, ovoga vikenda tako je spašeno sedam života. Posebno dramatično je bilo prebacivanje srca Vladinim zrakoplovom u Zagreb. Naime, u Centru 112 su primili u 20.20 zahtjev od Ministarstva zdravstva za hitni prijevoz transplantacije organa na relaciji Zagreb - Split - Zagreb.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Antonija Trupinić, časnica za odnose s javnošću HRZ-a Let je trajao sat vremena Otkriveni detalji impresivne akcije, iz MORH-a poručuju: "Od poziva do polijetanja treba nam 15 minuta"

Zbog vremenskih neprilika prijevoz nije mogao biti realiziran helikopterom HRZ-a, a kako se radilo o transplantaciji srca, prijevoz kopnenim putem trajao bi predugo.

>> Vladin zrakoplov dopremio iz Dortmunda srce za transplantaciju

Situaciju je dodatno zakompliciralo i to što ni jedan privatni avio-prijevoznik nije imao raspoloživ zrakoplov. No, Centar 112 obratio se Uredu premijerke Vlade RH, koji je odobrio let zrakoplovom Vlade.

Planirani polazak iz Zagreba u 1.30 sati, odgođen je zbog vremenskih uvjeta, te je realiziran tek u 4 sata. Srce je u KBC Rebro stiglo u 9.30 te je odmah počeo operativni zahvat tranplantacije srca muškarcu, koji je završio oko 14 sati. Pacijent je stabilno.

Ovoga vikenda spašeno sedam života

Tijekom ovog vikenda, zahvaljujući adekvatnoj akciji koordinacijskih timova u KBC Split i KBC Rijeka te zahvaljujući plemenitoj odluci dviju preminulih osoba i njihovih obitelji o darivanju organa nakon smrti, spašeno je 7 života, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

U petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo je prema Rijeci i Splitu, gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta. Neki od pacijenta kojima su ti organi presađeni nalazili su se u vrlo kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom.

Po organe automobilom

Srce osobe iz Splita je zrakoplovom Vlade RH prevezeno u Zagreb, gdje je završila operacija usađivanja organa muškarcu koji je bio vitalno ugrožen. Drugi kirurški tim za jetru, automobilom se vozio do KBC Split i natrag, a jetra je nakon eksplantacije jutros prevezena zrakoplovom za hitnog pacijenta u Nizozemskoj. U tijeku su dvije transplantacije bubrega hrvatskim primateljima.

U isto vrijeme u KBC Rijeka odvijala se vrlo slična situacija. Plemenitošću još jedne obitelji, darovani su organi njihovog najbližeg koji je preminuo, a koordinacijski tim KBC Rijeka pokrenuo je donorski proces. Kirurški tim KB Merkur krenuo je po organe, automobilom, po također vrlo teškim vremenskim uvjetima i lošim stanjem na cesti. Jetra i jedan bubreg dodijeljeni su hrvatskim primateljima, dok je drugi bubreg poslan redovnom zračnom linijom za Austriju, priopćeno je iz ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene