Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kacin o ZERP-u: Sanaderu treba pomoći da ne postane talac svoje koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u utorak je tijekom rasprave o izvješću o napretku Hrvatske predložen kompromisni amandman o paragrafu koji se bavi Zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom (ZERP).

U prvotnom prijedlogu izvješća koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda, izražava se "žaljenje što je hrvatska Vlada odlučila jednostrano uvesti ZERP u Jadranu, odustajući od dogovora postignutog 2004. s talijanskim i slovenskim vlastima, te se podsjeća Hrvatsku da bi, ako se ne pronađe zajedničko dogovorno rješenje, to moglo imati ozbiljne posljedice na brzinu pristupnih pregovora".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ smiruje koaliciju: Od ZERP-a se odustaje, partneri se neće buniti? Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om

Na taj dio podneseno je ukupno 15 amandmana i sada je postignut dogovor da se sastavi kompromisni amandman, koji će gotovo sigurno biti prihvaćen na glasovanju o izvješću u srijedu ujutro.

U kompromisni amandman je ušao prijedlog slovenskih članova Vanjskopolitičkog odbora Boruta Pahora, Jelka Kacina i Lojzea Peterlea da se spomene da je "dogovor iz 2004. godine" između Italije, Slovenije, Hrvatske i Europske komisije ušao u zaključke Europskog vijeća i u Pregovarački okvir.

Umjesto dijela teksta kojima se "podsjeća Hrvatsku" da će u izostanku zajedničkog dogovora, moglo doći do ozbiljnih posljedica po pristupne pregovore, u kompromisnom amandmanu se "izražava žaljenje što izostanak zajedničkog dogovornog rješenja utječe na brzinu pristupnih pregovora". U kompromisni amandman ušao je Swobodin prijedlog iz kojeg proizlazi da bi ekološki dio ZERP-a mogao biti prihvatljivo rješenje.

- Istodobno se traži od talijanskih i slovenskih vlasti da se
konstruktivno uključe u prevladavanje sadašnjeg zastoja kako bi se postigao kompromis koji uzima u obzir interese svih uključenih strana, istodobno štiteći ekološku ravnotežu u Jadranu, što je zajednička briga svih strana, glasi završni dio kompromisnog amandmana o ZERP-u.

Izvjestitelj Swoboda je istaknuo u izjavi novinarima da je rasprava pokazala "jaku potporu Hrvatskoj da postane članicom što je prije moguće i da je upućena jasna poruka Zagrebu da poduzme potrebne mjere na rješavanju otvorenih pitanja, posebice ZERP-a". Dodao je kako bi bila šteta da hrvatski pregovori zapnu zbog "relativno nevažnog pitanja ZERP-a".

Najoštriji u raspravi bio je slovenski socijademokrat Borut Pahor, koji je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader "drsko izjavio da je Slovenija kriva za zastoj u hrvatskim pregovorima".
- Sanader nije izravno spomenuo Sloveniju, nego je rekao jedna zemlja članica, ali je jasno da je mislio na Sloveniju, dodao je Pahor.

Pahor je inzistirao da se u izvješću mora navesti da ZERP nije bilateralno ili trilateralno pitanje Hrvatske sa Slovenijom i
Italijom, nego da je riječ o pitanju Hrvatske sa EU-om.

- Pregovori o tome nisu mogući dok Hrvatska ne poništi odluku o ZERP-u. Uputili bismo pogrešnu poruku ako bismo u izvješću progledali kroz prste Hrvatskoj i dali joj naznake da je moguć kompromis, rekao je Pahor.

Izvjestitelj Swoboda je na pitanje novinara da komentira jučerašnju izjavu premijera Sanadera da još nema odgovora na njegov prijedlog o kvadrilateralnom sastanku o ZERP-u, odgovorio kako se prije takvog sastanka mora na nižim razinama postići dogovor.

Premijer Sanader je u ponedjeljak izjavio da će, "ako uskoro ne dođe do sastanka, objaviti svoj prijedlog za rješenje problema ZERP-a. A ako se i nadalje budu vršili pritisci na EK da blokira pregovore i ako se zanemari činjenica da su Italija i Slovenije proglasile svoje zone i ako nas se bude ucjenjivalo, onda ću se prikloniti razmišljanju predsjednika Mesića - ili EU ili ZERP".

- Ja se zauzimam za sastanak vodećih ljudi, premijera triju zemalja i predsjednika Europske komisije, ali mora biti jasno da svaki takav sastanak mora imati rezultat, dakle najprije dogovor na nižoj razini i tek onda sastanak na najvišoj razini na kojoj bi se dogovor zaključio. Ne mislim da sastanak premijera i predsjednika Komisije ima smisla osim ako nije jasno da će rješenje biti pronađeno, rekao je Swoboda.

Slovenski liberalni zastupnik Jelko Kacin je Sanaderovu izjavu
objasnio "teškom situacijom u kojoj se nalazi".

- Sanader se nalazi u teškoj situaciji, njegova reakcija govori da je nekako stjeran u kut i treba mu pomoći, inače će biti talac svoje koalicije i ako ne riješi taj banalni problem (ZERP-a), onda nema ništa od završetka pregovora 2009. godine, rekao je Kacin.

Zastupnici stranke Zelenih odustali su od svoga amandmana u kojem su izražavali zabrinutost zbog gradnje Pelješkog mosta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene