Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komisija Hrvatske biskupske konferencije 'Justitia et pax' predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare tri izjave - o kulturi dijaloga i odnos prema pomirenju, protiv korupcije i urote šutnje te o nasilju među djecom i mladima u društvu.


Izjavu o kulturi dijaloga i odnosa prema pomirenju predstavio je fra Bože Vuleta, istaknuvši kako je pravi razlog za izjavu potreba kritičkoga osvrta na poimanje pomirenja u društvu, ali i zemljama EU-a koje pomažu i žele potpomagati procese pomirenja u poratno vrijeme na našim prostorima. Kritički osvrt potreban je i na inicijative koje dolaze, u najboljim namjerama, od pojedinih mirotvornih pokreta.

Vezani članci Toranj sa satom (Foto: Dnevnik.hr) Pokrenuo peticiju protiv crkvenih zvona, noću udaraju i po 160 puta Papa Franjo Papa Franjo objavio poruku žrtvama pedofilskog skandala francuskih svećenika

Kako se navodi u izjavi, dijalog na razini vjernika i hijerarhijskih crkvenih struktura nikad nije prekinut, on je njegovan prije, za vrijeme i nakon rata. U zauzimanju za pomirenje mogu se napraviti i pogrješni koraci koji mogu otežavati proces ili ga usmjeriti u suprotnu smjeru. Navodi se i kako ne postoji bezuvjetno pomirenje, bez istine, sa snagom zaborava i bez pravednosti. 

Također, istinskom pomirenju mora prethoditi proces opraštanja, kao preduvjet pomirenju. Navodi se da treba odrediti status žrtve i njezino mjesto u pomirenju. Izjava završava žaljenjem zbog "svih djela kojima smo se mi ili članovi Crkve udaljili od evanđeoskih vrjednota ili smo se ogriješili propustom".

Tonči Matulić ističe kako je izjava o korupciji i uroti šutnje potreba da se digne glas protiv uvriježena dopuštanja korupcije u društvu. "Korupcija znači propadanje, prvenstveno u samu čovjeku", rekao je Matulić, pozvavši odgovorne u društvu na odvažne reforme, a javnost, duhovne autoritete i građanske udruge da čine pritisak na vlast da poradi na suzbijanju korupcije.

U prvoj točki Izjave govori se o nasljeđu i odgovornosti za korupciju, a gledajući u prošlost, korijeni idu i do komunizma i mlade hrvatske države, kaže Matulić. Stječe se dojam da su se korupcijom najbolje okoristili snalažljivci koji su iskoristili promjenu političkog i gospodarskog poretka. U izjavi se navodi da je korupcija i u privatnom okružju te da je zahvatila šport, umjetnost, medije i dr. Izražava se žaljenje što EU mora gurati Hrvatsku na borbu protiv korupcije jer ona to mora činiti zbog vlastitih građana, a ne Unije. 

Komisiju zabrinjava šutnja o korupciji, čime se sudjeluje u općoj uroti šutnje. Na kraju izjave stoji kako lokalni izbori mogu biti ispit u malome što lokalni izbornici u tom pravcu borbe protiv korupcije čine na svojoj razini. Objasnio je da se time ne otvara politička kampanja, već poručuje da su izbori ispit za građane da izaberu čestite i poštene ljude spremne prihvatiti odgovornost.

Aleksandra Korač-Graovac predstavila je izjavu o nasilju među djecom i mladima u društvu, istaknuvši kako su uzroci nasilja rat, poraće, tranzicija, slabljenje odgojne uloge obitelji, urušavanje pozitivnog autoriteta roditelja, učitelja i profesora i dr. Drži i da je urušeno dostojanstvo učitelja te da se od škole očekuje mnogo. Mediji moraju imati pozitivnu ulogu u promicanju nenasilja te moraju štiti identitet mladih koje su žrtve nasilja, rekla je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju