Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladi uputili zahtjeve

Jug na nogama: Od Vlade traže da odustanu od ratifikacije s BiH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na samu pomisao prepuštanja otoka u malostonskom zaljevu drugoj državi svoj su glas digli i političari svih opcija, ali i gospodarstvenici te akademici s juga Hrvatske.

Prvi put za istim stolom - političari, gospodarstvenici i akademici. Vladi su poručili - odustanite od ratifikacije Ugovora o granici s BIH kod Neuma.

Pročitajte i ovo Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odbijene žalbe Župan Dobroslavić: Pelješki most sad se konačno može početi graditi Slika nije dostupna Idući tjedan svečana ceremonija Plenković: Europska unija će sufinancirti izgradnju Pelješkog mosta

'Mi smo nadvladali neke stranačke i neke druge okvire i izglasovali smo jednoglasnu izjavu', rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan. 

>> Ostajemo bez vrha Kleka i otočića u malostonskome zaljevu?

Čelnici hrvatskog juga novom deklaracijom od hrvatske Vlade zatražili su povezaivanje hrvatskog teritorija prvenstveno Pelješkim mostom i nastavkom gradnje autoceste. Od Vlade je zatraženo vraćanje sjedišta državnih institucija, trgovačkog suda, carinarnice i Zavoda za zdravstveno osiguranje, koje su ukinute u najjužnijoj županiji.

'To je jedino moguće kvalitetno povezivanje dva dijela županije preko hrvatskog područja. Nema potrebe za bilo kakvim razgovorima i pregovorima s BIH, a još manje ustupcima', smatra Dobroslavić.

Ulazak u Eurospku uniju i novi granični režim u veliku nepriliku dovest će lokalno gospodarstvo. Prijevoz trajektom, pa nekoliko sati duža vožnja starom cestom. Gospodarstvenici tvrde, država mora reagirati i subvenciorati cijeli transport.

'Treba osloboditi prijevoz od trajekata i svih drugih i raditi na drugoj infrastrukturi ceste, pelješke ceste', smatra Sveto Pejić iz Obrtniče komore dubrovačko-neretvanske županije.

A osim cestovnog, od Vlade se traži i subvencioniranje avio karata prema Zagrebu i održavanje potrebnih letova tijekom cijele godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene