Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europsko zdravstvo

Doznajte što sve dobivate s europskom zdravstvenom iskaznicom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ulaska u Europsku uniju 145.000 građana uputilo je zahtjev za izdavanjem europske zdravstvene iskaznice. EU kartica hrvatskim građanima u ostalim zemljama Europske unije jamči pravo na liječenje pod uvjetima kao i građaninu koji živi u toj zemlji.

Za slučaj da se iznenada razbolite ili ozlijedite u jednoj od zemalja EU, tu je Europska zdravstvena kartica. 'Ona osigurava samo nužno potrebnu medicinsku pomoć koja je neodgodiva na način da se ne može čekati povratak u zemlju', govori Nenad Korkut iz HZZO-a. Pod neodgodivim se podrazumijevaju prijelomi, virusna oboljenja, upala grla, zubobolja, srčani i moždani udar, izdavanje recepta za inzulin kod šećerne bolesti.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

Trošak liječenja nećete imati, sve ide na račun HZZO-a. Jedini uvjet za izdavanje kartice je da imate obavezno zdravstveno osiguranje.

>> Doznajte što se mijenja u zdravstvenom osiguranju djece novim Zakonom

Kako nabaviti EU zdravstvenu karticu:

Brzo i jednostavno karticu zatražite putem interneta. Na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje upišite tražene podatke. U roku od osam dana karticu ćete moći podignuti u jednom od područnih ureda ovisno o mjestu stanovanja. Osim putem interneta zatražiti je možete i u područnim uredima HZZO-a. Izdaje se na rok od godinu dana. 145.000 Hrvata već je pohrlilo po svoje kartice.

'Bitno je znati da kartica vrijedi samo u ustanovama koji su ugovorni partneri HZZO-a', objašnjava Korkut. Preko kartice nećete moći planski otići na liječenje u neku od zemalja članica. Ni europska zdravstvena kartica ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koja se koristi u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene