Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio inspekciju

Jovanović o urušavanju stropa: Ta je škola u puno boljem stanju od mnogih drugih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrazovanja Željko Jovanović zaželio je učenicima splitske osnovne škole Dobri brz oporavak. Napomenuo je kako za urušavanje stropa nisu odgovorni ni ravnateljica ni osnivač te da je škola u boljem stanju od mnogih drugih.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović učenicima splitske osnovne škole Dobri, ozlijeđenima u jučerašnjem urušavanju dijela krova u učionici, zaželio je brz oporavak, poručivši kako odgovornost za taj događaj ne snose ni ravnateljica niti Grad Split kao osnivač škole, budući da je škola temeljito renovirana.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu

'Izuzetno mi je žao što su djeca pretrpjela šok prilikom incidenta koji se dogodio u splitskoj školi. Želim im da se brzo oporave i nadam se da neće ostaviti trajne posljedice za njih', rekao je Jovanović novinarima na Markovom trgu. Rekao je i kako su ga iz splitske bolnice izvijestili da djeca nisu teže ozlijeđena.

>> Na satu vjeronauka URUŠIO se strop, učenici prevezeni u bolnicu!

Upitan hoće li netko zbog toga snositi sankcije, ministar je odgovorio kako je isticanje da se incident dogodio u najstarijoj splitskoj školi 'informacija koja ništa ne znači'.

Istaknuo je kako je ta škola temeljito renovirana u više navrata te je u puno boljem stanju od mnogih škola u Hrvatskoj, a izvijestio je i kako je urušeni dio krova, prema informacijama kojima raspolaže, renoviran ovoga ljeta.

'Prema tome, nema riječi da se radi o nekom propustu ravnateljice škole ili grada koji je osnivač ove škole', istaknuo je ministar i najavio da će inspekcije utvrditi zbog čega se urušio krov i radi li se o nestručnom izvođenju radova.

Inače, učenici splitske škole Dobri danas će imati izvanučioničku nastavu.

Ministar Jovanović naglasio je da u Hrvatskoj ima oko 3.600 objekata u osnovnim i srednjim školama čija je prosječna starost u osnovnim školama 43, a u srednjim 54 godine.

Napomenuo je i da je kapitalna izgradnja i investicijsko održavanje škole decentralizirano te je u nadležnosti gradova i županija, dok država osigurava minimalni financijski standard. 'U ovoj je godini za to izdvojeno 260 milijuna kuna, plus 40 milijuna kuna iz kredita Svjetske banke i iz toga se obnavlja 20-ak škola po projektu Svjetske banke, 50-ak škola na temelju investicijskih održavanja i još 250 različitih objekata', naveo je Jovanović.

Dodao je kako bi, kada bi imao čarobni štapić i mogao u svim dijelovima Hrvatske izgraditi i opremiti škole, za to trebao oko 36 milijardi kuna. 'To znamo jer je nakon 20 godina moje ministarstvo po prvi put izradilo kompletan normativ opreme i standarda u školama', istaknuo je.

Vlada je, dodao je, osigurala da se temeljem javno-privatnog partnerstva u katalogu investicija nalazi 338 objekata, ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna. Od toga će država financirati 55 posto, a ostatak gradovi i županije, naveo je Jovanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene