Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje plaća za 3.5 posto

Jovanović: 85 posto učitelja dobit će veće plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Jovanović opovrgnuo je sumnje o tome kako bi zbog Pravilnika dio učitelja mogao postati tehnološki višak te najavio povećanje plaća učiteljima za 3.5%. Nešto nižu plaću imat će pak oko deset do 15 posto učitelja.

Oko 85 posto učitelja dobit će u prosjeku 3,5 posto veće plaće, odnosno od stotinu do 400 kuna više, kada se rasporedi ukupno 200 milijuna kuna koje su do sada isplaćivale za dodatak na vjernost od 4, 8 i 10 posto koji su mogli dobiti samo zaposleni više od 20 godina, izjavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na predstavljanju Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezadovoljni Učitelji vikali Jovanoviću: To je sramota! Slika nije dostupna Iz programa Erasmus dodatnih 14,7 milijarda eura

Time će se posebice poticati mladi učitelji da rade što kvalitetnije, istaknuo je ministar Jovanović u odgovoru na novinarsko pitanje što će biti s učiteljskim plaćama nakon ukidanja dodatka na vjernost od 4, 8 i 10 posto.

Krivo izračunali postotke za udžbenik, postupak se ponavlja

Nešto nižu plaću imat će pak oko deset do 15 posto učitelja, najavio je Jovanović. Na izravno novinarsko pitanje postoje li konkretni izračuni o korekcijama učiteljskih plaća, pomoćnica ministra Sabina Glasovac odgovorila je niječno.

Ministar je opovrgnuo sumnje o tome kako bi zbog Pravilnika dio učitelja mogao postati tehnološki višak i ustvrdio kako broj zaposlenih u školama nema nikakve veze s Pravilnikom već s činjenicom da se broj učenika sustavno smanjuje. Ali, istaknuo je, nije se smanjivao broj učitelja, među ostalim i zbog postupnog primjenjivanja koeficijenata propisanih Državnim pedagoškim standardom vezanim uz broj od najviše 29 učenika u razrednom odjelu.

FOTO Učitelji prosvjedovali ispred Ministarstva

Ministar je iznio i nekoliko podataka o broju zaposlenih u hrvatskim osnovnim školama pa je tako spomenuo da su u tekućoj školskoj godini u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj zaposlene 47.133 osobe, od kojih 39.477 na bazi punog radnog vremena.

Ukupan broj učitelja je 32.170, a njih 25.964 zaposleno je na bazi punog radnog vremena. To pak znači, istaknuo je ministar, da oko 20 posto učitelja ne radi puno radno vrijeme, odnosno, kolokvijalno rečeno, nema punu normu.

Ministar je odgovorio i na pitanje nevezano uz temu konferencije koje se ticalo podatka iznesenih u Hrvatskome saboru da je u Hrvatskoj pothranjeno četiri posto djece.

Željko Jovanović: Nema razloga za prosvjede učitelja

Istaknuo je da je zadaća njega kao ministra i Ministarstva da se u školama osigura što kvalitetnija hrana koja je besplatna za socijalno ugrožene učenike, ali da su, u skladu s funkcioniranjem države, za skrb o djeci iz socijalno ugroženih obitelji, kao i za te obitelji, zadužene socijalne službe u lokalnim zajednicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene