Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska mora više ulagati u obrazovanje i znanost'

Jovanović: Hrvatska danas nije društvo znanja i jednakih šansi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misija novoga ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića bit će 'kultura znanja, kultura sporta, kultura uspjeha.

Prvi potez, osim simboličke ali vidljive promjene imena ministarstva koje postaje Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, bit će pokretanje promjena u svim segmentima odgovornosti ministarstva, rekao je za Jovanović.

Sve ključne odluke, naglasio je, donosit će se tako što će se obrazloženi prijedlozi prepustiti stručnjacima, a potom u raspravu uključiti treću stranu 'trokuta' - predstavnike tržišta rada (poslodavce, sindikate), vlasti (izvršne, zakonodavne, lokalne) i učitelje (na razini primarnog i sekundarnog), odnosno akademske i znanstvene zajednice (na razini tercijarnog obrazovanja) te sportaša kad je riječ o svim područjima sporta od školskog, preko rekreativnog do vrhunskog i profesionalnog. Tek nakon toga uslijedit će javna rasprava i na kraju konačna odluka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Ilustracija Pitanje budućnosti Odvikavanje od ekrana: Što Hrvatska može naučiti od Švedske? ''Učenje je socijalni proces"

Mora se više ulagati u obrazovanje i znanost od 1 posto BDP-a

Hrvatska, ustvrdio je, mora više ulagati u obrazovanje i znanost od dosadašnjih jedan posto BDP-a želimo li zaustaviti potonuće Hrvatske i imati ekonomiju utemeljenu na znanju. Stoga su, istaknuo je, dodatna ulaganja u ta područja potrebna odmah, bez daljnjeg rezanja proračuna za obrazovanje i znanost i bez čekanja gospodarskoga rasta, jer će promjene odgojno-obrazovnoga sustava i znanstveno-istraživačkoga sektora i tehnologije dati rezultate tek za koju godinu.

U proteklih osam godina proračunski iznosi za obrazovanje i znanost stalno su padali, pa je, smatra, parola o 'društvu znanja' bila samo obična demagogija koja je zgodno zvučala u političkim govorima, ali Hrvatska danas nije ni zemlja znanja niti je društvo jednakih šansi. Bivša vlast, ocijenio je Jovanović, 'glavinjala' je bez ikakve vizije i strategije između polurješenja i loših rješenja, a posljedica toga je da danas u sustavima obrazovanja i znanosti, ali i sporta, imamo koncepcijski, organizacijski i kadrovski kaos. Takve trendove, smatra Jovanović, ne treba samo zaustaviti, nego ih treba potpuno obrnuti.

Porezne olakšice za ulaganje i obrazovanje

U suradnji s Ministarstvom financija, najavio je Jovanović, predložit ćemo porezne olakšice za institucionalno i osobno ulaganje u obrazovanje kao i za institucionalno ulaganje u znanstveno-istraživačku djelatnost.

Kad je pak riječ o novim zakonskim rješenjima, ministar ističe da bez akademske zajednice kao ravnopravnog partnera koji se uvažava nema kvalitetne, suštinske i sadržajne reforme visokog obrazovanja, znanosti i sveučilišta.

Ono što može obećati jest otvoreni dijalog s akademskom zajednicom oko svih otvorenih pitanja i smatra da u dogovoru s njom treba odmah krenuti u izradu potpuno novoga paketa zakona. Cijeli zakonski paket koji je predložio njegov prethodnik Radovan Fuchs za Jovanovića je nedorečen i nejasan, loše iskomuniciran, u pojedinim dijelovima neustavan i uz pokušaj da država dobije pretjeranu upravljačku, a ne nadzornu ulogu, i smatra da su čak i neka dobra rješenja zasjenjena potpunim neznanjem o upravljanju promjenama i pripremi za raspravu o zakonskim rješenjima.

Hitna analiza sustava obrazovanja

Novi ministar najavio da će se odmah u siječnju provesti hitna kvantitativna i kvalitativna analiza činjeničnoga stanja u sustavu odgoja i obrazovanja na svim razinama: predškolskoj, osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj.

>> Milanović: Smanjit ćemo stopu PDV-a u turizmu, a ako negdje smanjite, drugdje morate povećati

Pri tomu se, istaknuo je, svakako ne može izbjeći analiza kvalitete nastave u svrhu postizanja ishoda učenja koji će povećati zanimanje tržišta rada, kao i veća konkurentnost naših istraživača u svijetu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene