Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišli gradilište islamskog centra

Josipović: Siguran sam da će ovo biti centar prijateljstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obišli su gradilište islamskog centra u Rijeci.

Ivo Josipović je rekao da se veseli otvorenju islamskog centra te da je taj objekt dokaz da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda, ali i zemlja nacionalnih manjina. Hrvatski Ustav jamči vjerske slobode i nacionalna prava, rekao je Josipović.

'Sretan sam da se i ovdje pokazuje da su Hrvatska, Primorsko-goranska županija i Rijeka jedna od onih mjesta gdje se može slobodno živjeti i iskazivati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost. Siguran sam da će ovaj centar biti još jedna centar prijateljstva i povjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, između katolika, muslimana, pravoslavaca i svih drugih', rekao je hrvatski predsjednik.

Bakir Izetbegović je kazao da je pozitivno iznenađen viđenim, te da je riječ o prekrasnom i upečatljivom objektu. Gradnja riječkog, nakon zagrebačkog islamskog centra, pokazuje da u Hrvatskoj ostvarivanje vjerskih prava ne ostaje samo na riječima, kazao je Izetbegović.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Izetbegović pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da se izjasne

Josipovića, Izetbegovića i ostale uzvanike pozdravili su glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Član predsjedništva BiH Izetbegović je ovom prigodom pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da se na popisu stanovništva opredijele kao pripadnici svoje nacionalne zajednice. Josipović je pozvao pripadnike svih nacionalnih manjina u zemlji da se slobodno nacionalno izjasne i pripadnike različitih religija da se slobodno izjasne o vjerskoj opredijeljenosti, istaknuvši da se ovom prigodom posebno obraća Bošnjacima.

Islamski centar gradi se na riječkom predjelu Rujevici na parceli od 4000 četvornih metara, a objekti će zauzimati 2368 četvornih metara. Središnji molitveni prostor u džamiji bit će oko 1200 četvornih metara, a cijeli centar moći će primiti do 3000 vjernika. Uz molitveni prostor, u islamskome centru bit će tri stana, višenamjenska dvorana, uredi islamske zajednice, učionice za vjeronauk, dječji vrtić, restoran i čitaonica te podzemna garaža.

Centar će koštati 49 milijuna kuna

Autor idejnog projekta islamskog centra je pokojni akademski kipar Dušan Džamonja. Cijena gradnje centra je procijenjena na 49 milijuna kuna. Prikupljaju se donacijama vjernika, a država Katar je doprinijela s pet milijuna eura.

Temeljni kamen za gradnju centra položio je početkom listopada 2009. godine katarski ministar za vjerska pitanja Aimad Abdulla S.G. Al-Marri u pratnji bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a gradnja je počela sredinom ožujka 2010. Dovršenje centra se planira za listopad ove godine.

U Primorsko-goranskoj županiji živi oko 10.000 muslimana, a islamska zajednica ima 1300 obitelji. Riječka džamija bit će treća u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu i Gunji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene