Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka predsjednika

Josipović Saboru: Ili donesite Zakon, ili promijenite stavak 106.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednika ustrojen je na temelju uredbe protivno Ustavu. Zbog toga je Ustavni sud dao preporuku Vladi i Saboru da se što prije donese zakon o Uredu predsjednika.

 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović snažno je danas podržao izvješće Ustavnoga suda u kojem se upozorava da nije donesen zakon kojim se uređuje ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika Republike te da bi taj problem trebalo riješiti predstojećim ustavnim promjenama. Josipović je također pozvao Hrvatski sabor da na prijedlog Vlade donese taj zakon ili promijeni članak Ustava kojim se uređuje rad Ureda predsjednika. 'Snažno podržavam izvješće Ustavnog suda jer ono konstatira kako oni koji jesu nadležni za donošenje zakona nisu donijeli zakon kako to Ustav traži', rekao je Josipović na konferenciji za novinare u svome Uredu na Pantovčaku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva 'Kava s građanima' Josipović i Kosor razgovarali o 'aktualnim temama' Slika nije dostupna Ured predsjednika demantira ministra 'Obmanjivanjem ministar prebacuje odgovornost'

Dodao je da izvješće Ustavnoga suda predlaže dvije alternative - ili donošenje zakona ili da se u sklopu aktualnih izmjena Ustava drugi stavak članka 106. promijeni. 'Snažno podržavam to što je Ustavni sud izrekao u svom izvješću i predlažem onima koji pripremaju ustavne promjene, dakle Saboru, da ili donesu zakon ili da promijene drugi stavak članka 106.', dodao je Josipović koji smatra dobrim da je Ustavni sud reagirao i 'ukazao da se ustavno-pravni poredak treba poštivati'.

Josipović je već ranije upozorio Vladu kako je zakon potrebno donijeti

Josipović drži da bi primjerenije bilo da se promijeni drugi stavak članka 106. Ustava. 'Gledajući praktičnost i određenu analogiju koja se može primijeniti u odnosu na ured Vlade i sam Sabor, vjerojatno bi bilo primjerenije da se promijeni drugi stavak članka 106. Tim prije što je on donekle u smislenoj koliziji sa stavkom prvim istog članka'.

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je kako je prilikom dolaska na Pantovčak znao da zakon nije donesen te da je na to upozorio i Vladu. 'Upozorio sam Vladu da bi bilo dobro da se ili promijeni stavak ili da se donese zakon', rekao je. Podsjetio je da je prije više godina bila oformljena i radna skupina za donošenje tog zakona, te ocijenio kako zakon vjerojatno nije donesen 'zbog toga što se nije moglo uskladiti prvi i drugi stavak članka 106'. 'Pretpostavljam da je to jedini razlog zašto zakon nije donesen', rekao je.

Donošenje zakona kojim bi se uredio rad Ureda predsjednika predviđen je 106. člankom Ustava koji glasi: Predsjedniku Republike u obavljanju njegovih dužnosti pomažu savjetodavna tijela. Članove tih tijela imenuje i razrješuje Predsjednik Republike. Nisu dopuštena imenovanja koja su u suprotnosti s načelom diobe vlasti. Savjetodavni, stručni i drugi poslovi obavljaju se u Uredu Predsjednika Republike. Ustrojstvo i djelokrug Ureda uređuje se zakonom i pravilnikom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene