Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi dan posjeta

Josipović posjetio Turku, europsku prijestolnicu kulture

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je u srijedu, drugog dana boravka u Finskoj, srednjovjekovni finski grad Turku, ovogodišnju europsku prijestolnicu kulture.

Utemeljena 1229. godine, nekadašnja finska prijestolnica smještena na jugozapadu zemlje, na obali Baltičkog mora, grad je umjetnosti i sveučilišno središte koje nosi i naslov najstarijeg grada u Finskoj. Turku je najvažnije urbano središte sve do 1808. kada Finska postaje dio Ruskog Carstva, a glavni grad postaje Helsinki. Danas je Turku važan centar gospodarstva, obrazovanja i kulture, a sveučilište osnovano 1640. godine preraslo je u sveučilište Helsinki s 35.000 studenata, dok na sveučilištu u Turkuu studira 20.000 studenata.

Josipović je u Turkuu posjetio i znanstveni park u kojemu danas djeluje oko 300 tvrtki koje se bave suvremenom tehnologijom, od biotehnologije do informatičke tehnologije, a tu je i nekoliko visokoškolskih institucija koje djeluju u suradnji s poslovnim sektorom.

Hrvatskom predsjedniku tom je prigodom uručena 3D slika, prostorna projekcija notnog zapisa Josipovićeve kompozicije 'Igra staklenih perli'. Izrađena je pomoću elektronskog mikroskopa na nano razini, nano tehnologijom, dimenzija 100 mikrona i 75 cm, a autor je Nikolai Sai Chekurov, koji je nedavno pobijedio na natjecanju 3000 nanotehnoloških znanstvenika u nano science imagingu u San Franciscu. Formalno je riječ o poklonu Aalto sveučilišta predsjedniku Josipoviću, a simbolički slika bi, po tumačenju finskih domaćina, trebala biti poticaj daljnjem jačanju suradnje na području nano tehnologije između Hrvatske i Finske, pokrenute već uspostavljenom suradnjom Instituta Ruđer Bošković i finskog sveučilišta.

Prije polaska u Turku Josipović je u Helsinkiju posjetio Akademiju Sibelius, jedinu visokoškolsku ustanovu za podučavanje glazbe u Finskoj i jednu od najvećih u Europi, s 1700 studenata. Ime nosi po poznatom finskom kompozitoru Jeanu Sibeliusu, čija je glazba imala važnu ulogu u formiranju finskog nacionalnog identiteta. Posjetom Turkuu hrvatski predsjednik završava posjet Finskoj, zemlji koja je zahvaljujući visokim ulaganjima u obrazovanje ostvarila dinamičan razvoj, čija vlada je prva u svijetu obvezala internetske poslužitelje da svim stanovnicima osiguraju pristup brzom internetu i prva koja je pristup širokopojasnom internetu proglasila pravom. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAŽITELJ AZILA Napadač u Finskoj: Osamnaestogodišnji Marokanac osumnjičen za ubojstvo s terorističkom namjerom Slika nije dostupna TERORISTIČKI MOTIV Identificiran napadač iz Finske: Osmero ljudi nožem je napao osamnaestogodišnji Marokanac

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene