Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za najnovije izdanje beogradskog časopisa 'Cord' da nije zadovoljan načinom rješavanja problema sukcesije bivše SFRJ i povratka izbjeglica.


Josipović je i intervjuu 'Cordu', koji u Beogradu izlazi na engleskom jeziku, izjavio kako Hrvatska očekuje da Srbija ubrza tempo kada je riječ o raspodjeli diplomatskih predstavništava preostalih od negdašnje zajedničke države. Govoreći o najvažnijim otvorenim pitanjima između dviju država, Josipović je naveo povratak izbjeglica, rasvjetljivanje sudbina nestalih, podjelu imovine bivše SFRJ, koja obuhvaća i diplomatsko-konzularna predstavništva, umjetničko blago i arhivu, novac položen u bivšoj Narodnoj banci Jugoslavije te granično pitanje.

Vezani članci Migranti, ilustracija Izbio požar u migrantskom centru nakon najave da će biti zatvoren, 1200 ljudi bez smještaja Slika nije dostupna Biskupi upozorili na 'brojne opstrukcije' pri povratku Hrvata u Republiku Srpsku

'O nekim su pitanjima postignuti dogovori i imovina podijeljena, ali još nije predana, poput diplomatskih ureda. Mislim da taj proces trebamo ubrzati i završiti', rekao je Josipović. 'Očekujemo da Srbija ubrza tempo te da konačno započne raspodjela diplomatskih ureda', dodao je.

Podsjetivši kako je od raspada SFRJ prošlo 20 godina, hrvatski je predsjednik izjavio kako je sve trebalo učiniti mnogo brže. Josipović je izjavio da on i predsjednica vlade Jadranka Kosor imaju iste poglede kad je riječ o suradnji sa Srbijom i da njih dvoje vrlo dobro surađuju.

Upitan koliko bi za dobrosusjedske odnose bilo važno povući međusobne tužbe za genocid pred međunarodnim sudom pravde, objasnio je kako se tim pitanjem bave vlade dviju država te kako je uvjeren da će one odgovorno pristupiti svakom području međusobnih odnosa dviju zemalja, uključivo i taj. 'Ne mislim da je, u ovom konkretnom trenutku, povlačenje tužbi važno za nastavak naših dobrih susjedskih odnosa', zaključio je Josipović. (Hina)