Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšanje odnosa u regiji

'Josipović je na dobrom putu, samo treba čekati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski političari su složni - predsjednik Josipović je na dobrom putu!

Predsjednik Josipović posjetom BiH, u sklopu kojeg je primio nagradu za osobu godine lista Nezavisne novine, donio je 'dašak optimizma', kako su to opisali bosanski mediji. Slično razmišljaju i hrvatski političari koji se slažu s politikom predsjednika.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Za neovisnoga zastupnika Dragutina Lesara napredak se tek morao pokazati 'Mnogo toga se dosad izreklo, obećalo i ispričavalo. Ja želim i čekam provedbu izrečenog, odnosno kako će se stvari razvijati u praksi. Sad ćemo vidjeti kako će se Hrvati vraćati u Banja Luku i kako će to sve izgledati', kazao je.

>> 'Vođe u regiji duguju građanima optimizam'

'Za neke je kasno za povratak'

Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac smatra da je za neke prekasno govoriti o povratku. 'Dobro je da se takve poruke šalju i uklanjaju prepreke za povratak Hrvata u Republiku Srpsku, iako za većinu iseljenih ljudi te poruke dolaze prekasno', tvrdi Pupovac. Ističe kako poblem nije u predsjedniku Dodiku već ljudima koji su doveli do toga da se drugi moraju seliti kao i 'onih koji su ih doselili u te krajeve i vodili računa da se ne vrate'.

'Došlo je novo razdoblje u politici u regiji koju predvode predsjednik Josipović i Tadić, a dobro je što se njima priključio i Dodik jer je to politika budućnosti', uvjeren je Pupovac.

'Promet velik, a zarada mala'

IDS-ov Damir Kajin cjelokupnu politiku predsjednika Josipovića kao i njegove poteze 'apsolutno podržava', no napominje kako smo se uvjerili u nekim slučajevima dosad da je 'promet velik, a zarada mala'. 'Siguran sam da Josipovićev istup u BiH nije dirao njihovu cjelovitost niti je dovodio integritet BiH u pitanje. Dobro je što ne ponavlja politiku svog prethodnika Mesića koji je nekoć kazao kako bi on pitanje Banja Luke riješio vojskom', ističe Kajin.

Također ističe kako činjenica  da je Banja Luku posjetilo više od 20 veleposlanika  znači da međunarodna zajednica poštuje njihov ustroj i cjelovitost te smatra kako se odnosi među entitetima u BiH 'neće skoro mijenjati'. Proglašenje predsjednika osobom godine u BiH za Kajina je znak da je u politici te zemlje došlo do pomaka te da su shvatili kako 'politička isključivosti i etničkog distanciranja neće proći'.

>> Dodik pozvao Hrvate da se vrate i zajamčio im sigurnost

Njihovi političari teško zajednički sjedaju za stol i dobro je da se pojavio Josipović koji inicira na susret Tonino Picula (SDP) No, iako naglašava kako je Josipovićeva politika hvalevrijedna, ističe kako predsjednika velik posao čeka i kod kuće, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju.

'Dosta se toga lomi u zraku'

Bivši ministar vanjskih poslova u Račanovoj Vladi Tonino Picula se također slaže s politikom predsjednika Josipovića i smatra kako je njegova politika dobro ugođena s problemima regije jer se trenutno 'dosta toga lomi u zraku'. 'Predsjednik Josipović prepoznao je BiH kao fokalnu točku i moramo biti svjesni da se u toj zemlji od Daytonskog sporazuma prije 15 godina nije ništa promijenilo, uključujući i posljednje izbore u kojima su se uzaludno očekivale promjene. Njihovi političari teško zajednički sjedaju za stol i dobro je da pojavio Josipović koji inicira na susret', uvjeren je PIcula.

No, svjestan je kako će prave rezultate trebati pričekati jer za takve procese, kao što je vraćanje Hrvata u Banja Luku treba vremena i 'nema garancije da će predsjednik uspjeti ostvariti zacrtane planove'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene