Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznanje u Bruxellesu

Josipović i Tadić dobili Europsku medalju za toleranciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagradu je dodijelilo Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje. Josipović je istaknuo da je u Opatiji shvatio kako on i Tadić misle isto. Tadić pak smatra da je zbog politike pomirenja izgubio izbore.

Hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću dodijeljena je Europska medalja za toleranciju na svečanosti u utorak navečer u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gostovao na B92 Josipović: Susret s Nikolićem još ne bi bio svrhovit Slika nije dostupna Zamjeraju im Kritike srbijanskih izbjegličkih udruga u Josipoviću i Tadiću

>> Josipoviću u utorak u Bruxellesu medalja za toleranciju

Nagradu je dodijelilo Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje (ECTR) čiji su supredsjedatelji bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor, a članovi istaknuti politički lideri, znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade koji su u svojem djelovanju pridonijeli promoviranju tolerancije.

Nagrada Josipoviću i Tadiću dodijeljena je za "promicanje istine, tolerancije i pomirenja" te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koja su počinili državljani vaših država", kaže se u obrazloženju nagrade koju je utemeljio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

"Počašćen sam i ponosan zbog nagrade što je gospodin Boris Tadić i ja danas primamo, Europske medalje za toleranciju koju dodjeljuje Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje. Gospodin Tadić i ja prvi smo se put sastali mjesec dana nakon moje inauguracije, na koju on nije došao. Nitko nije vjerovao, u tom trenutku, da je takav sastanak moguć. Na političkoj razini, naše dvije zemlje su teško i sporo uspostavljale odnos međusobnog poštovanja, povjerenje da ne spominjem", rekao je u govoru predsjednik Josipović.

'Tadić i ja smo u Opatiji shvatili da mislimo isto'

"Život je, međutim, išao ispred politike: naši građani, umjetnici, gospodarstvenici, sportaši, znanstvenici, putnici išli su u oba smjera, ponekad s veseljem i otvoreno, ponekad s nelagodom i strahom. Ali su išli, brže i češće nego političari. Gospodin Tadić i ja smo se sastali u Opatiji, razgovarali satima i shvatili da mislimo isto: naša generacija, kojoj su rat i raspad bivše zemlje obilježili život, ima odgovornost napraviti sve da se takvo nešto više nikada ne dogodi. Nas dvojica, kao neposredno izabrani predsjednici svojih država, imali smo izravnu odgovornost da svojim građanima pružimo mogućnost da teret rata i sukoba zamijenimo mogućnošću suradnje i partnerstva. Da politiku sukoba i prošlosti zamijenimo politikom pomirenja i tolerancije. Prije svega zbog sebe, a tek onda i zbog drugih", rekao je u svom govoru predsjednik Josipović, dodajući da to "nije bilo lako, jer je dio javnosti i u jednoj i u drugoj državi bio je izrazito protiv".

"Uvijek postoji ta jedna manja, ali bučna grupa populista koji žele živjeti u predrasudama i mržnji, tako im je jednostavnije, tako ne moraju razmišljati o sebi i svojim pogreškama. Jer krivac je uvijek i samo onaj drugi", rekao je.

'Zemlje s funkcionalnim deficitima'

Josipović je u svom govoru istaknuo da će Hrvatska za manje od devet mjeseci postati članicom EU-a, ali je izrazio zabrinutost zbog znakova stagnacije u regiji. "Postoje zemlje koje imaju funkcionalne deficite. Postoje političari koji negiraju zločine, i najgori od svih, genocid u Srebrenici", rekao je Josipovć dodajući da hrvatska politika želi stabilnost regije i njezino snažno uključivanje u europske integracijske tokove.

"Zabrinuti smo zbog znakova stagnacije u regiji, oni ne mogu donijeti ništa dobroga. Stoga pozivam kolege i iz zemalja Europske Unije i iz zemalja regije da s dodatnom ozbiljnošću i odgovornošću razgovaramo o europskoj budućnosti europskog jugoistoka. Financijska kriza ili kriza institucija ne mogu biti razlog da se istovremeno ne vodi fokusirana politika proširenja. Zahtjevi procesa pridruživanja ne mogu biti izgovor za populizam i vraćanje u prošlost", rekao je hrvatski predsjednik.

Tadić: Bio sam za pomirenje, zato sam izgubio izbore

Na svečanosti su govorili predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, supredsjedatelji ECTR-a Aleksander Kwasniewski i Moshe Kantor te dobitnici nagrade Josipović i Tadić. Svi su isticali hrabrost dvojice političkih lidera za korake koje su poduzeli u promicanju pomirenja.

Bivši srbijanski predsjednik je rekao da je godinama pokušavao učiniti iskorake u pomirenju, kako u samoj Srbij tako i u regiji.

"Predsjednik Josipović i ja iskazali smo razumijevanje koje nije tipično za odnose u regiji", rekao je Tadić. On je dodao da se tijekom svoga mandata zauzimao za pomirenje, čime je povećao šanse svojim protivnicima da pobijede na izborima". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene