Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar stručnjaka

'Josipović govori o stvarima koje su ljudima apstraktne, a Kujundžić brka ovlasti premijera i predsjednika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentar programa Milana Kujundžića, ali i Ive Josipovića, zatražili smo od analitičara Tihomira Cipeka.

Okosnica programa Ive Josipovića su ustavne promjene o kojima i kao predsjednik države govori. Je li to jasan program i može li on zaintrigirati birače?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..."

Mislim da ne može. Ljudima su ustavne norme apstraktne, no otvorio je nekoliko tema - referendum, unutarstranačka demokracija, Ustavni sud... To su neke od tema koje, ako se dobro predstave, mogle bi zainteresirati birače. No on ne ide na veliku mobilizaciju već na poruku da se uz minimalne promjene ovaj sustav može učiniti boljim.

'Josipović je prešutno pomagao Zoranu Milanović u vođenju Hrvatske u propast!'

Kakav je program Milana Kujundžića? Može li on više motivirati građane?

Bit poruke je da je on nešto potpuno novo, kandidat koji nije uz stranke i kojeg podupiru građani pa će samim time i građanima biti dobro. Šalje poruke koje zapravo predsjednika Republike predstavljaju kao predsjednika Vlade koji može upravljati državnim aparatom da bi donio promjene, no svi znamo da to nije realno ni da se Ustav neće mijenjati u predsjednički sustav.

Je li to varanje birača?

Ne bih tako rekao. To je pokušaj da se na novim temeljima napravi nova politika. Poruku je poslao zapravo biračima HDZ-a da je on pravi njihov kandidat, a ne Kolinda Grabar Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene