Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komentar programa Milana Kujundžića, ali i Ive Josipovića, zatražili smo od analitičara Tihomira Cipeka.


Okosnica programa Ive Josipovića su ustavne promjene o kojima i kao predsjednik države govori. Je li to jasan program i može li on zaintrigirati birače?

Mislim da ne može. Ljudima su ustavne norme apstraktne, no otvorio je nekoliko tema - referendum, unutarstranačka demokracija, Ustavni sud... To su neke od tema koje, ako se dobro predstave, mogle bi zainteresirati birače. No on ne ide na veliku mobilizaciju već na poruku da se uz minimalne promjene ovaj sustav može učiniti boljim.

'Josipović je prešutno pomagao Zoranu Milanović u vođenju Hrvatske u propast!'

Kakav je program Milana Kujundžića? Može li on više motivirati građane?

Bit poruke je da je on nešto potpuno novo, kandidat koji nije uz stranke i kojeg podupiru građani pa će samim time i građanima biti dobro. Šalje poruke koje zapravo predsjednika Republike predstavljaju kao predsjednika Vlade koji može upravljati državnim aparatom da bi donio promjene, no svi znamo da to nije realno ni da se Ustav neće mijenjati u predsjednički sustav.

Je li to varanje birača?

Ne bih tako rekao. To je pokušaj da se na novim temeljima napravi nova politika. Poruku je poslao zapravo biračima HDZ-a da je on pravi njihov kandidat, a ne Kolinda Grabar Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Grabar Kitarović osvojila dijasporu, Josipović Indiju i Finsku, a Sinčića vole u Irskoj Slika nije dostupna Poziv Živog zida: 'Izađite na drugi krug, na listić dopišite broj 3'