Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivo Josipović održao je predavanje 'Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava'.


U prigodi obilježavanja 90. obljetnice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta predsjednik Republike Ivo Josipović održao je danas predavanje 'Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava' u kojem je istaknuo da građani Hrvatsku percipiraju kao visokokorumpiranu zemlju, ali da je on optimist i drži da Hrvatska ima europsku budućnost i da će pobijediti korupciju.

Vezani članci Zdravko Mamić i osječki suci - 4 USKOK pregledao imovinu osječkih sudaca, Mamić o nedostatku dokaza: "Pa nisam mu rekao daj da te uslikam kako ti dajem dvjesto hiljada“ Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović o Mamićevim optužbama: "Ispada da nije bilo svega ovoga, odnosno da nije sve došlo u medije, ne bi se ništa ni znalo"

Korupcija je zlo koje obilježava hrvatski politički, gospodarski, pa i akademski život i borba protiv nje je borba za demokraciju i napredak, poručio je Josipović. Podržao je izjavu premijerke Kosor koja se zalaže za nultu stipu tolerancije prema korupciji, istaknuvši da to ne znači samo represiju, već promjenu kulture i svijesti građana. 'Korupcija je u Hrvatskoj postala stil življenja od zdravstva i školstva do prometa, a treba ju suzbijati na svim razinama i u svim sektorima', naglasio je Josipović.

>> Josipović: Stanimirović mora paziti što govori

Upozorio je, da iako raspolažemo svim međunarodnim instrumentima, od institucija do zakona, praksa pokazuje da se oni ne provode na pravi način i da se njima ne postižu očekivani rezultati. Za razliku od nekih susjednih zemalja, korupcija u Hrvatskoj nije povezana sa nasilništvom, već sa sofisticiranim državnim strukturama, to pokazuje da je politika u Hrvatskoj do grla uvučena u korupciju i da se Hrvatskom upravljalo motivima osobne i grupne koristi, a ne zajedničkog interesa, ocijenio je Josipović.

Posebno je istaknuo važnost kvalitetnog kaznenog zakonodavstva u koje bi trebao biti uključen efikasan sustav zamrzavanja i zapljene imovine. 'Iskustvo pokazuje da koruptivni sustav sam po sebi odumire, ako se zakonski regulira oduzimanje imovine', kazao je. Pohvalio je što je to ugrađeno u zadnje izmjene Kaznenog zakona za što se, kako je rekao, zauzimao od početka svog saborskog mandata. Predavanju je nazočio velik broj studenata i članova akademske zajednice, a po prvi put u svojoj povijesti zagrebački Ekonomski fakultet obilježio je svoju obljetnicu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike i predsjednice vlade. (HIna)