Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To su osjetljive stvari'

Leko: Neka o Šegonu odluči Povjerenstvo za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko pozvao je danas da se odluka o slučaju pomoćnika financija Branka Šegona, koji je od HBOR-a dobio kredit od 31 milijun kuna, prepusti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Pustite da to utvrdi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ne bih licitirao na politički način, to su vrlo osjetljive stvari, dajmo da se Povjerenstvo nametne kao meritum takvih stvari", rekao je Leko novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna 'Samo galama' Linić: Gotovo svi u Hrvatskoj su protiv promjena

SDP-ova Dragica Zgrebec, koja je članica Nadzornog odbora (NO) HBOR-a, izjavila je kako je o slučaju doznala iz novina. "Što se zapravo desilo vidjet ćemo na Nadzornom odboru HBOR-a idućeg utorka", kazala je Zgrebec.

U NO-u HBOR-a je i Ivan Šuker, koji je kazao kako su "činjenice jasne, samo je bitno hoće li netko vidjeti je li netko prekršio ili nije prekršio određene zakonske odredbe".

"Mislim da bi priča, da je u pitanju netko iz HDZ-a, bila sasvim drugačija kod mnogih institucija. Treba vidjeti kud tu priču netko vodi i kako će ona završiti. Brojke su egzaktne i može se vidjeti je li netko dobio kredit kao što su dobile desetine drugih ili to nije bilo tako", dodao je.

Zlatko Komadina o Šegonu: Tko je kriv mora otići, a tko nije ne mora

Šuker podsjeća i da je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisano da dužnosnici upravljačka prava u svojim tvrtkama moraju prenijeti na odvjetnički ured.

Tu je sve jasno, sve je netko davno mogao raščistiti. Zakon je za sve jednak i nitko nema prave na bilo kakve popuste, niti itko ima pravo na šikaniranje ako to nije tako, komentirao je Šuker.

Na pitanje treba li Šegon dati ostavku Šuker je kazao: "Ako je netko prekršio određene odredbe, određena moralna pravila, onda se zna što je logična stvar".

Nije znao odgovoriti na pitanje je li Šegon po zakonu mogao dobiti takav kredit."HBOR ima svoja pravila po kojima radi. Isto tako, ako će NO gledati ime i prezime, onda to isto nije dobro. Ali mora se ponekad pogledati ime i prezime. Neiznošenje činjenica na vrijeme dovodi do toga do čega dovodi, ali u Hrvatskoj, kao zemlji koja je ušla u EU i zemlji koja se zalaže za vladavinu prava, naprosto zakon mora biti za sve jednak", rekao je Šuker.

Na Povjerenstvo za sukob interesa pozvao se i HDSSB-ov Josip Salapić. "O tome treba reći prije svega Povjerenstvo za sukob interesa. Ako je netko prekršio zakon treba povući konzekvence, a najbolje da sam o tome odluči treba li se povući s tog mjesta", rekao je Salapić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene