Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Nema Grbinove reakcije

Kregar: Upozorenje Ustavnog suda treba smatrati vrlo ozbiljnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni dan nakon upozorenja Ustavnog suda da je odluka građana donesena na referendumu obvezujuća, nema reakcija predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina

Ni dan nakon upozorenja Ustavnog suda da je odluka građana donesena na referendumu obvezujuća, nema reakcija predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina koji je tvrdio da građani ne mogu referendumom promijeniti Ustav te da će on, ako građani prihvate definiciju braka kao životne zajednice muškarca i žene, glasovati suprotno njihovoj volji. U Klubu SDP-a rekli su nam da misle da je on u svojoj rodnoj Puli.

HDZ-ov Vladimir Šeks, inače potpredsjednik Odbora za Ustav, ponovio je danas da je upozorenje Ustavnog suda bilo očekivano, s obzirom da je predsjednica Ustavnog suda Vesna Omejec već ranije u jednom intervujuu rekla da se radi o ustavotvornom referedumu i da je odluka donesena na referendumu obvezujuća, a isto je potvrdilo i 11 ekperata za ustavno pravo.

>>
Ustavni sud poslao upozorenje Saboru! Evo o čemu se radi

'Sada je to konačno i Ustavni sud svojim upozorenjem potvrdio. To znači da bi bilo nevjerojatno kada Sabor ne bi poslušao upozorenje Ustavnog suda i kada bi izmijenio dio prijedloga odluke odbora za Ustav iz kojeg je proizlazilo da se i nakon provedenog referenduma ne mora poštovati volja izražena na referendumu i da Sabor može poromijeniti tu odluku. A to bi učinilo opći institut referenduma besmislenim', tvrdi Šeks te dodaje kako mu je teško proniknuti kakva je bila namjera vladajućih kada su tako spornu odluku donosili pa to ostavlja predsjedniku Odbora za Ustav Peđi Grbinu da to obrazloži.

'U svom upozorenju Ustavni sud je naznačio jasan način tehnologije unošenja odredbe referenduma u Ustav, to znači da se ta odredba, ako dođe do pozitivne odluke na referendumu da je brak zajednica žene i muškarca, ugrađuje u članak 63. Ustava. U skladu s poslovnikom Sabora, to veliko zadovoljstvo će imati predsjednik Odbora, kolega Peđa Grbin da vlastoručno ugradi u Ustav da je brak životna zajednica muškarca i žene', nastavlja Šeks. Na pitanje treba li onda Odbor za Ustav glasovati o tom tehničkom "uglavljivanju" volje građana u Ustav, Šeks je rekao da vjerojatno treba.
'Nadam se da ako do toga dođe da neće većina i predsjednik odbora priuštiti Hrvatskoj još jedno takvo veliko zadovoljstvo da glasovanjem izigra ponovno odluku Ustavnog suda i odluku na referendumu. Moguće je napraviti neki salto mortale da se i taj tehnički dio izigra, ali to obično završava skokom tako da onaj koji ga izvodi slomi vrat', zaključio je Šeks.

Predsjednik Hrvatskih laburista te član Odbora za Ustav Dragutin Lesar na odboru je iskoristio poslovničko pravo i dao izdovjeno mišljenje prilikom usvjanja te odluke uz kostataciju da je prijedlog odluke suprotan Ustavu, a idući je dan javno izrazio nadu da će Ustavni sud reagirati po službenoj dužnosti.

'Ako se ne varam, ovo je prvi puta da je Ustavni sud reagirao prije konačnog donošenja pravnog akta u parlamentu i upozorio parlament da se mora držati Ustava. Mislim da ta reakcija Ustavnog suda kao čuvara Ustava je jako dobro došla posebice zbog toga što i oni u tri točke očitovanja ili upozorenja upozoravaju ono što mi već tri godine tvrdimo: područje referenduma u hrvatskom Ustavu i pratećim zakonima nije dovoljno dobro regulirano i to moramo popraviti kako bismo izbjegli ubuduće ovakve i slične situacije koje Hrvatsku mogu dovesti na prag ustavne krize. Mislim da je ovom intervencijom Ustavni sud spriječio, preventivno djelovao da Hrvatska doista ne uđe u Ustavnu krizu',  tvrdi Lesar te dodaje kako je iz pažljivog čitanja teksta upozorenja Ustavnog suda vidljivo da je Sud na stanovištu da se, nakon završenog referenduma i objava rezultata, ta odluka ima smatrati prvovaljanim dijelom Ustava RH, odnosno da je to odluka koja postaje sastavni dio Ustava.

'Točno je da ne postoji regulativa tko proglašava ustavne promjene nakon provedenog ustavotvornog referenduma, a na to ukazuje i Ustavni sud u ovom dokumentu, da je to manjkava regulativa i u samom Ustavu, a to može biti i područje zakona o referendumu. To je razlog više da u procesu ovih ustavnih promjena i vladajuća većina ozbiljno shvati što je Ustavni sud propisao i da popravimo da nejasnoća više ubuduće ne bude', objašnjava Lesar.

Nezavisni Josip Kregar koji je u Klubu SDP-a kaže da upozorenje Ustavnog suda treba smatrati vrlo ozbiljnim.
'Odluke se ne mogu ignorirati i ne trebaju se komentirati nego se trebaju primijeniti. Autoritet i vjerodostojnost Ustavnog suda zavisi od toga s koliko ćemo ozbiljnosti razumjeti cijeli problem. Ovo upozorenje upućuje na to da problem nije puke tehničke naravi, da se ne radi o glasovanju ni tko će biti jači nego se radi o tome da se obrane same osnove našeg ustavnog sistema. Zbog toga odluka Ustavnog suda pokazuje da je spreman zauzeti aktivnu ulogu u obrani onoga što su ideje i napisani tekst ustava', komentirao je Kregar. (Agencija VLM)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena Ustava Šire ustavne promjene Slika nije dostupna Referendum o braku Peđa Grbin: Ja to ne želim, ali prisililo me 750.000 građana

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene