Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o ćirilici

'Ovo je sramotno i bezvezno. Nitko nije htio ugrožavati građane srpske manjine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za Ustav predložio je danas Saboru da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u sklopu građanske inicijative za raspisivanje referenduma.

Održana je i sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu i referendumska inicijativa o dvojezičnosti. Naime na temelju građanske inicijative prikupljeni su potpisi za raspisivanje referenduma na kojem bi se odlučilo o oštrijim uvjetima za ostvarivanje prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković" Slika nije dostupna Rasprava po saborskim hodnicima Koliko je potpisa potrebno za referendum - ima li Hrvatska 3,75 ili ipak 4,5 milijuna birača?

'Predsjednik Sabora u prosincu je Odboru dao ovu temu na stol i ispunile su se moje sumnje da će se o ovoj temi raspravljati u jeku kampanje za europske izbore. To nije dobro i to je isključivo volja premijera. Ovo pokazuje da imamo loš pravni okvir za referendum. Nemamo jasne rokove. Ovo je loše, ali nije protuzakonito. Ja ne sumnjam da je skupljeno dovoljno potpisa. Samo me zanima koja je brojka koja odgovara odredbi Ustava od 10 posto.

Odbačen je prijedlog laburista Dragutina Lesara da se istodobno s provjerom potpisa od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti predloženog referendumskog pitanja, kao i da se od Vlade zatraži da potpise provjeri u razumnom roku. Protiv takvih zaključaka glasovali su svi osim Lesara. Ako danas šaljemo na provjeru moramo znati, ali mi ne znamo. Slanje na provjeru je naša praksa i dobra je, ali nije naša zakonska obveza. Druga dvojba je ustavnost pitanja: nije li sada korisnije da Sabor odmah referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti? Jer sad ćemo, tko zna koliko čekati, provesti i onda opet isto. Promjene Ustava oko referenduma su propale. Bit će još inicijativa, a možemo li si mi to dopustiti? Sad se čeka mjesecima na raspravu', kaže Dragutin Lesar

Odbor za Ustav danas o ćirilici

'Dobrim je dijelom kolega Lesar rekao što je važno. Možemo sigurno reći oni što su činjenice. U prosincu je inicijativa stigla u Sabor. Vas je neki dan predsjednik Sabora upozorio na potrebu važnosti sazivanje sjednice. Očitovala se pučka pravobraniteljica. Mi smo četiri mjeseca čekali. Da li zato što smo htjeli demonstrirati da se vladajući ne slažu s referendumom ili su vladajući čekali kampanju ili je Odbor za Ustav čekao jer je provjeravalo potpise?', rekao je Davorin Mlakar.

Dodaje da se točan broj onih 10 posto mora uvijek provjeravati, a potpisi se provjeravaju da se vidi jesu li to uistinu potpisi birača.

'Smatram da je ovo sramotno i bezvezno. Nitko nije htio ugrožavati građane srpske manjine, nitko ne bi bježao iz Vukovara da se razgovaralo u rujnu o postavljanju dvojezičnih natpisa. Sve je to odgovornost premijera Milanovića', rekao je Josip Salapić. 'Postoji još jedna inicijativa od rujna, a to je ona o problematici dvojezičnosti i stavljanja tabli. Ne mislim da ste vi predsjednice odbora krivi. Odgovornost je na predsjedniku vlade koji nije dopuštao raspravu. Da se dalo barem zeleno svjetlo, da se raspravlja o tablama, ne bi bilo potrebe za prikupljanjem potpisa za referendum! Stvarni je problem u politici jest da je postojala dobra volja i Ustav bi se promijenio. Smatram da je ovo sramotno i bezvezno. Nitko nije htio ugrožavati građane srpske manjine, nitko ne bi bježao iz Vukovara da se razgovaralo u rujnu o postavljanju dvojezičnih natpisa. Sve je to odgovornost premijera Milanovića', rekao je Josip Salapić.

'Ova inicijativa nije samo formalno pravna stvar, ovdje se radi o ugrožavanju prava nacionalnih manjina. Ne bih volio da se stvara atmosfera straha. Ovo pitanje obavezno mora ići na ocjenu ustavnosti i zanima nas od vladajućih hoće li se o dogoditi', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

'Prizemni napadi na premijera kojeg se napalo. Vi vrijeđate rukovodstvo ovoga Sabora da odlučuje samo u skladu s onim kako odluči rukovodstvo i saborska većina. Zašto danas, zato što je u proceduri stavljeno na dnevni red baš danas Neka se pita ustavni sud zašto, neka se oni sami izjasne, ali ako treba, neka ih se pita. Nije ovo pazar da se prepiremo hoćemo li ili ne braniti europske vrijednosti. Znate kako se kaže - ne možeš biti malo trudan ili si noseć ili nisi', kaže Marjan Jurjević.

'Nije korektno od predsjednika Sabora da javno proziva svoje kolege radi neraspravljanja. Mogli smo to riješiti među sobom', rekao je Milorad Pupovac.

'Podržavam prijedlog da se zatraži provjera potpisa. Slažem se s primjedbom da bi se trebalo točno ustanoviti, koji je to točno broj od 10 posto. Zašto je sada ova sjednica odbora po poslovniku prijedlog za sazivanje? Licemjerno je svu odgovornost svaljivati na predsjednika odbora jer je Sabor mogao zaključke donijeti odmah, nakon što su predani potpisi. Odmah se moglo tražiti sjednicu, mogao je to i predsjednik sabora, mogli smo i mi, trećina članova odbora, a nismo. A koji je stvarno razlog, on leži u tome jer se čekalo da se ustavnim promjenama zabrani referendum koji se odnosi na manjinska prava!

'Istina je da se moglo intervencijom u ustavni zakon o ustavnom sudu izbjeći izmjenu ustava. No odgovornost je na Zoranu Milanoviću on je najveća figura i stranci, a kao i predsjednik vlade stvorio je klimu i okruženje u kojem je zaustavljena procedura. On je u svojim izjavama upućivao javnost da treba zanemariti ovu narodnu inicijativu', kaže Šeks. Istina je da se moglo intervencijom u Ustavni zakon o Ustavnom sudu izbjeći izmjenu Ustava. No odgovornost je na Zoranu Milanoviću, on je najveća figura u stranci, a i kao predsjednik Vlade. Stvorio je klimu i okruženje u kojem je zaustavljena procedura. On je u svojim izjavama upućivao javnost da treba zanemariti ovu narodnu inicijativu.

Omalovažavao je Ustavni sud i uporno do zadnjeg trenutka je tvrdio da to treba u Saboru riješiti i nema to što ići na Ustavni sud, time je ignorirao i ustavni poredak. Doveo je u poziciju Odbor i Sabor da pod pritiskom dijela javnosti i političkih stranaka, na kraju predsjednik Sabora preuzme inicijativu da se konačno sazove ova sjednica', rekao je Vladimir Šeks.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović smatra da je jučerašnji proglas posljedica odugovlačenja donošenja odluke o referemdumu. 'Jedina je dvojba oko ocjene ustavnosti i najvažnije je da Sabor Ustavnom sudu uputi to pitanje na ocjenu', rekla je pravobraniteljica Lora Vidović.

'Rok nije propisan, ali postoji razuman rok. Traži se krivac za ovu kompliciranu situaciju. Rješenje je Ustavni sud koji neće sam postupiti, a lijepo piše da će postupiti kada ga pita Sabor', rekao je Branko Smerdel.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene