Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko je novi ministar rada?

Aladrović je jedan od tvoraca reforme zbog koje se traži referendum, a njime se već bavi i Povjerenstvo za sukob interesa

Josip Aladrović (u sredini) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Josip Aladrović (u sredini) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Josip Aladrović (u sredini) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Josip Aladrović, čovjek kojeg je Andrej Plenković predložio za novog ministra rada i mirovinskog sustava, dosad je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Iako javnost o njemu ne zna puno, u središtu zanimanja javnosti našao se tijekom predstavljanja mirovinske reforme. Iza sebe već ima i skandalčić - "zaboravio" je prijaviti novi automobil svoje supruge, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega pokrenulo postupak u svibnju 2019. godine.

Josip Aladrović, diplomirani ekonomist i član HDZ-a, široj javnosti bio je prilično nepoznat dok prije nešto više od dvije godine nije imenovan za ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pročitajte i ovo Optužnice - 2 Prvi put u Hrvatskoj povijesti Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje Tomislav Tolušić - 2 "iscurili" detalji Odvjetnici Tolušića i Aladrovića traže da se istraži curenje podataka iz istrage: Oglasili se USKOK i DORH

Sin je znatno poznatijeg oca, Marijana Aladrovića, nekadašnjeg požeško-slavonskog župana i trenutnog predsjednika Gradskog vijeća Pleternice. Aladrović stariji je i upravitelj požeške podružnice Hrvatskih šuma.

Novi je ministar rođen 1985. godine, osnovnu školu završio u Pleternici, gimnaziju u Požegi, a studij je nastavio u Zagrebu. Ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje postao je 13. travnja 2017., gdje je zamijenio dotadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja Ivu Bulaju. Prethodno je, od travnja 1016., bio pomoćnik direktora podružnice Croatia osiguranja.

Prema njegovoj imovinskoj kartici, Aladrović je mjesečno, kao ravnatelj HZMO-a, primao plaću od 14.300 kuna, dok mu supruga, zaposlena u Ustanovi upravljanje sportskim objektima, godišnje zaradi 87 tisuća kuna neto.

Novi ministar ima kredit od 553.536 kuna, kojeg je podignuo iste godine kad je postao ravnatelj HZMO-a, a mjesečna rata mu iznosi oko 5700 kuna. Kredit je očito utrošio na kupnju stana od 50 četvornih metara u Zagrebu, procijenjenog na 675 tisuća kuna.

Trenutno je u njegovu karticu upisan i automobil Smart ForTwo iz 2015. koji je u vlasništvu supruge, procijenjen na 60 tisuća kuna.

Upravo se zbog tog automobila Aladrović našao na meti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer ga do 14. travnja ove godine nije unio u imovinsku karticu. Supruga je novi automobil kupila godinu ranije, no kako se ta promjena nije našla u njegovoj imovinskoj kartici, Povjerenstvo je u svibnju pokrenulo postupak protiv Aladrovića.

Novi ministar rada je i vlasnik OPG-a Josip Aladrović registriranog u Zagrebu, a vlasnik je i 4500 kuna vrijednog udjela u jednom fondu. Novi ministar je uspio i uštedjeti 10 tisuća eura, a za dijete je uštedio 1200 eura.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene