Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispitni jesenski rokovi počinju već krajem ovoga mjeseca. Za učenje je ostalo dovoljno vremena, ako se pravilno rasporedi.


Nakon ljetnog mirovanja, indeksi će ponovno u pogon. Studente čeka nova runda ispita, a s njima i - stres.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski studenti spojili zabavu i učenje! Evo kako! Slika nije dostupna Počinju ispiti: 5 konkretnih savjeta za USPJEŠNO učenje!

>> U ljetnom roku u srednje škole upisano 49.130 učenika

Student Marko ne skriva da je kampanjac. Knjigu ugrabi kad mora. S nekoliko ispita koji ga čekaju u rujnu, skripte i knjige sad su mu glavni saveznik. 'Nemam posebnu pripremu za ispite, sve ostavljam za zadnji tren, najbolje funkcioniram pod stresom', kaže.

Mnogi drugi, ne. Ispiti doslovno zadaju glavobolju, nesanicu, mučninu. Zašto? Stručnjaci kažu, uči se u posljednji trenutak. Jednostavan ispit postaje problem. 'Za neki ispit mi treba doslovno 2 dana, za neke više od dva tjedna. Ovisi o težini predmeta, u principu, tjedan, dva', ističe studentica Melinda.

Najveći stres javlja se u jesenskim rokovima zbog pritiska. Stručnjaci savjetuju; pametno rasporediti vrijeme, dan pred ispit ostaviti za ponavljanje, stres umanjiti nekom aktivnošću. 'Treba se truditi, sjesti i naučiti, drugo ne pomaže. Treba se natjerati', dodaje Melinda.

S povratkom u Zagreb sljedeći tjedan, Melindu, studenticu komunikologije, čekaju 3 ispita. Ljeto kombinira s poslom, učenjem i uživanjem. 'Teško se natjerati na učenje sad preko ljeta, more, kupanje, izlasci. Uspjela sam se jedva natjerati, sad kad se vratim u Zagreb, turbo učenje', kaže Melinda.

Mnogi studenti još su u ljetnom raspoloženju, a i temperature za učenje im ne idu na ruku. Do ispita, prikupljanja bodova i spašavanja godine ostalo je manje od dva tjedna. Vrijeme za uzbunu?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.