Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ADHD - poremećaj hiperaktivnosti

Jesu li zločesti ili su hiperaktivni sanjari?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često se za djecu koja su živahna, impulzivna i imaju slabu koncentraciju kaže da su zločesta, neodgojena i lijena. No zapravo, riječ je o djeci koja imaju ADHD - hiperaktivni poremećaj.

Takva djeca često nailaze na osudu okoline, posebno svojih vršnjaka. U manjoj mjeri, ovaj poremećaj imaju i odrasli. Roditelji 11-godišnjeg Igora Cerovca prve probleme zamijetili su kad su počeli sukobi s vršnjacima.

Pročitajte i ovo Patuljasta mumija pronađena u pustinji Atacama u Čileu (Foto: AFP) e otkriveno o čemu se radi Riješen misterij patuljaste mumije: Nije izvanzemaljac, ali prava je istina gotovo jednako čudna.. 30-godišnjak svaki dan pojede 2 kilograma - cigli (Foto: Profimedia) Nevjerojatno... On želi postati slavan pa svaki dan pojede 2 kilograma – cigli, ugljena, blata i šljunka

Utvrđeno je da Igor ima ADHD. 'ADHD je deficit pažnje i hiperaktivni poremećaj koji karakteriziraju 3 glavna simptoma: nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost', rekao je Marko Ferek, iz Udruge za razumijevanje ADHD-a 'Buđenje'.

Zbog premalog znanja o ovom poremećaju, Igor i njegovi roditelji često su bili osuđivani od okoline. Djeca s ADHD-om imaju vrlo slabu koncentraciju, ne mogu dugo biti na jednom mjestu, imaju višak energije i često sanjare. Tako je nastao naziv - hiperaktivni sanjari.

ADHD je prisutan i kod odraslih, a velik broj osoba s ovim poremećajem radi u showbizznisu. ADHD se ne može izliječiti. Marko, koji također ima hiperaktivni poremećaj, svoje je osobine stavio kao prednost. Kaže kako ga je predanost Udruzi maknula od sanjarenja  i učinila ga budnim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene