Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesmo li spremni za jesen?

Bogatiji smo za pet mjeseci znanja i iskustva borbe s novim virusom, no na jednom smo polju i dalje tanki

Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 3
Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 3 Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 4 Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 5 Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 5 Foto: DNEVNIK.hr Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 2 Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koliko zdravstveni sustav može podnijeti - 1 Galerija 1/5 >>
I dok posljednjih dana bilježimo nikad veće brojke novozaraženih koronavirusom, premijer Plenković tvrdi da je situacija puno bolja nego na početku epidemije. Istražili smo je li unatoč lošim brojkama sustav opremljeniji i spremniji za jesen.

Na drive-inu je kao na pokretnoj traci, pune ruke posla imaju već danima.

Pročitajte i ovo Davor Vagić u razgovoru s Martinom Bolšec Oblak - 3 Gost Dnevnika Nove TV Liječnik iz KBC-a Sestre milosrdnice: "Mi smo od ožujka na neki način mobilizirani. Ali sad je vrijeme da se podsjetimo gdje i što radimo" Ivan Puljiz Broj novozaraženih ogroman Korona u bolnicama, a dolazi gripa - stručnjaci odgovaraju može li to naš zdravstveni sustav izdržati

''U protekla 24 sata u nastavnom zavodu Dr. Andrija Štampar provedeno je 438 testiranja. zabilježeno je 36 novih slučajeva'', rekla je jučer Sandra Šikić iz NZJZ-a ''Dr. Andrija Štampar.

I to samo u Zagrebu. Peti dan zaredom u državi bilježili smo troznamenkasti broj novozaraženih. Situacija je, reklo bi se, nikad gora, ali i mnogo opuštenija nego na proljeće. Prije pet mjeseci, na dan kada smo imali čak deset puta manje aktivnih slučajeva nego danas, spremali smo se na najgore. Tada je vojska pred bolnicom u Dubravi dizala šatore koji i danas stoje u pripravnosti. 

Dezinficirani su i zatvoreni. U skladištima Civilne zaštite u Jastrebarskom osim zaštitne opreme čuvaju se metalni kreveti i oprema iz zagrebačke Arene.
''Sva su sredstva ovdje i ona mogu isto tako u kratkom vremenu, u jednom danu biti opet postavljena u Areni ili na bilo kojem drugom mjestu. Isto tako i u Osijeku, Rijeci i Splitu, one privremene bolnice koje su bile postavljene po sportskim dvoranama su na skladištu'', objašnjava Damir Trut, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite. 

Spremni na najgore

Trenutačno imamo 1450 kreveta za pacijente s najtežim oblikom bolesti koji zahtijevaju intenzivnu skrb. Od toga je 800 bolničkih koji su odmah iskoristivi. 250 je na objedinjenim hitnim bolničkim prijamima i jednako toliko u ekspedicijskom kampu oružanih snaga. Još je 150 dodatnih postelja u bolnicama diljem Hrvatske, uz mogućnost dodatnih proširenja.

Početkom travnja imali smo najviše bolesnika na respiratoru, njih 39. Danas ih je tek 11. Uz nešto više od 800 postojećih i 250 čija se isporuka očekuje, respiratori nam ne bi smjeli biti problem.

''Dio je fiksiranih, dio je mobilnih, dakle mi imamo dovoljan broj i za najcrnje scenarije, odnosno brojke s kojima smo raspolagali u početku pandemije kada puno toga zapravo nismo znali'', kaže prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Bogatiji smo i za pet mjeseci znanja i iskustva borbe s novim virusom, no na jednom smo polju i dalje tanki. Tko će nas liječiti ako u toj borbi zbog zaraze ili samoizolacije ostanemo bez dijela onih na prvoj crti?

''Tu će biti potreba za tješnjom suradnjom pojedinih bolnica, istih odjela sličnih specijalnosti. Slijedi, ja bih rekao, dinamičnija organizacija sustava koja će biti potrebna najesen pogotovo u uvjetima većeg broja zaraženih'', kaže dr. Lukšić.

917 specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine te brojne sestre i tehničari intenzivisti taj će teret morati ponijeti na svojim plećima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene