Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako vi plaćate račune?

Koliko puta ste zbog njih rekli: Nikad više!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj trenutno ima aktivnih 9 MILIJUNA kreditnih kartica, a neki ih imaju i više od 4 komada. No ima i onih koji 'peglanje' izbjegavaju u širokom luku.

Švedska je  prva zemlja koja je uvela papirnati novac još 1661. godine nakon čega su njen primjer slijedile i ostale zemlje, stoga bi Švedska mogla biti začetnica i trenda ukidanja gotovine. Postoji li mogućnost da se za tim primjerom povede i Hrvatska? Jesmo li nacija 'ovisnika' o kreditnim karticama?

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Plaćanje, ilustracija - 3 "Ipak je keš – keš" Korona promijenila i načine plaćanja: Dok nekima kartice ne smetaju, drugi zbog toga zarađuju - manje

U Hrvatskoj u ovom trenutku postoji čak 9 milijuna kreditnih kartica što je više nego dvostruko od broja stanovnika. No, ipak ne možemo reći da svaki Hrvat ima dvije kartice jer ima onih koji ih imaju po 4 ili 5, ali i onih koji ih uporno bojkotiraju.
Zašto je tome tako? Razgovarali smo s Marijom koja plaća uglavnom kreditnim karticama, te s Barbarom koja plaća isključivo gotovinom osim u izvanrednim slučajevima.

>> Dobra vijest za sve koji vole 'peglati kartice'!

'Kad imam karticu ne moram voditi računa o tome koliko novca imam u novčaniku, uvijek imam 20-ak kuna za svaki slučaj, ali sve kupovine obavljam uglavnom na kartice', kaže Marija koja ih posjeduje čak četiri.

Upravo suprotnu priču ispričala nam je Barbara. 'Kad plaćam gotovinom, u svakom trenutku znam s koliko novca raspolažem i pazim na to koliko novca trošim', kaže Barbara koja preferira plaćanje gotovinom.

I mi smo proveli mini istraživanje koje nam je pokazalo da iako većina ispitanika posjeduje nekoliko kreditnih kartica ipak im je draže plaćati gotovinom. Glavni razlog za to naveli su: trošim onoliko koliko imam i ni kune više.

I to je istina. S kreditnim karticama si možda u tom trenu možemo priuštiti više stvari, no što kad na kraju mjeseca stignu računi svih tih silnih kartica? 'Tad nastupa panika jer sve ono plaćanje koje smo odgađali tijekom mjeseca dolazi u isto vrijeme, svi računi u isto vrijeme sjedaju na naplatu i tada shvaćam da sam ipak pretjerala', kaže Danijela koja priznaje kako ju posjedovanje kartica ponekad ponese u trošenju.

No, i s karticama se možemo ponašati odgovorno. ' Sve kartičarske tvrtke imaju opciju praćenja potrošnje na internet stranicama, tako da opet možemo znati koliki račun možemo očekivati na kraju mjeseca. Također, možete vidjeti i kada ste pretjerali i kada treba 'stati na loptu', kaže Marija koja priznaje kako je nekada znala pretjerati s trošenjem na kartice, no kako se sada urazumila.

Dakle, iako Hrvati posjeduju čak 9 milijuna kartica, teško da će papirnata hrvatska kuna, uskoro i euro, izumrijeti. Koliko god nam kartice dobro dođu, ipak volimo plaćati i gotovinom upravo zbog ovog razloga: koliko imamo toliko trošimo. Možda nismo najštedljivija nacija, ali situacije kroz koje smo prolazili naučile su nas da koliko-toliko razumno raspolažemo novcem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene