Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Uprave Đ. Đakovića

Jerković: Nisam Patrijinim savjetnicima otkrivao tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bartol Jerković, predsjednik Uprave slavonsko-brodske tvrtke Đuro Đaković, odlučio je prekinuti medijsku šutnju.

Iako sporije, posao u Đuri Đakoviću ne trpi. Četiri finska oklopnjaka za hrvatsku vojsku samo što nisu napustila tvornicu, a radi se u dvije smjene. Josip Perković gradivo s proizvodne trake, svladao je još u Finskoj. 'Treba malo strpljenja i sve je lagano, po papirima i nema problema', tvrdi Josip. Ne bude li problema, već za mjesec dana moći će polagati ispit na đakovačkom vojnom poligonu, a ondje su i danas ispitana dva vozila.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Početna euforija zbog posla s milijunskim vojnim igračkama, sada je iza slavonsko-brodske tvornice i njezinih radnika. Uz to što ih nagriza kriza i besparica, priča o zakulisnim korupcijskim igrama itekako je naštetila tvrtki. Iako se ni finski, pa ni hrvatski istražitelji još ne bave prodajom ovih vozila Hrvatskoj, najnovija meta napada predsjednik je Uprave, čija tvornica profitira ovim poslom. Na šuškanja da je surađivao s pobjednikom natječaja, odavao povjerljive podatke finskim savjetnicima, a za sve bio i novčano nagrađen, on u nevjerici odmahuje glavom.

Logična meta

Negira da je u poslu s proizvodnjom finskih oklopnih vozila, a u kojem je njegova tvornica profitirala, utjecao na natječaj. Jerković tvrdi da nije riskirao svoj poslovni ugled i za navodnu novčanu proviziju, glavnim Patrijinim savjetnicima otkrivao bilo kakve povjerljive informacije, pa i da će natječaj biti u 'njihovu' korist. Nije mu jasno kako je mogao doći do tih podataka 2005., dvije godine prije nego što je milijunski posao dogovoren.

Smještaju li mu možda i zbog čega? O skrivenim motivima, kaže, ništa ne zna. 'Meni je potpuno jasno da sam ja formacijski i po zapovjednoj odgovornosti logična osoba, koja bi na ovaj način trebala biti izvrgnuta napadima. Ne mogu znali da li je to, na bilo koji način povezano s aktualnim istragama, ali mogu konstatirati da je to za mene i za tvrtku te projekt, u ovoj situaciji, vrlo neugodan razvoj stanja', rekao je Jerković.

Danas, dvije godine, nakon što se tinta na ugovoru osušila, nedostatak novca usporiti će, za sada, najskuplji hrvatski vojni projekt. Hoćemo li kupiti manje vozila, ili će ih iz ovih hala ipak biti isporučeno 126, ali puno kasnije, kako to sada traži MORH, još se razmišlja, ali i pregovara s drugom stranom. No, zbog oklopnjaka, koji su ionako hrvatska obveza prema NATO-u, Finci bi mogli tražiti odštetu i kazniti nas 'penalima', no sad je sve na pregovaračima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene