Gripa, ilustracija (Foto: Gettyimages)
Gripa, ilustracija (Foto: Gettyimages)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da postupno jenjava po broju oboljelih u posljednjih pet godina najjača gripa, od koje je do sada u Hrvatskoj službeno oboljelo 48 080 osoba, a 75 umrlo.


Na mrežnoj stranici HZJZ-a ističe se da je ova sezona gripe značajno intenzivnija po broju oboljelih, u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija.

Vezani članci Split: Zbog gripe zabranjeni posjeti pacijentima u KBC-u Firule, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Najsmrtonosnija gripa dosad: Već sad preminulo više zaraženih nego cijele lanjske sezone Gripa u jačanju, ilustracija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Potvrdili u Zavodu za javno zdravstvo: Posljednji tjedan od gripe je umrlo još 20 ljudi

Do sada je dojavljeno 75 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe, što je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. U te skupine spadaju osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, ističe iz HZJZ-a.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen, navodi se u izvješću. Naime, dodaje se, teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A, s 96 posto, dok virus gripe B čini samo 4 posto pozitivnih uzoraka. I dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (87 posto) u odnosu na A/H3 (13 posto).

Na području Europske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, s vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tip B. (Hina)