Jelena Veljača, Kolinda Grabar-Kitarović
Jelena Veljača, Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Sanjin Strukic/Miranda Cikotic/Pixsell

Glumica i scenaristica Jelena Veljača, poznata i po borbi protiv nasilja nad ženama i djecom, na društvenim je mrežama prozvala Kolindu Grabar-Kitarović.


Povod oštrim kritikama koje je Jelena Veljača uputila Kolindi Grabar-Kitarović jest njezina najava da će se nakon mandata posvetiti "promicanju zaštite od nasilja nad ženama i djecom".

Vezani članci Nataša Janjić Nataša Janjić podijelila prvu fotografiju na Instagramu nakon najavljene tužbe protiv nje, objavila i znakovite riječi Kolinda Grabar-Kitarović i Jelena Veljača (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Jelena Veljača nakon sastanka s Predsjednicom: "Ponosna sam ako sam pomogla u borbi protiv nasilja"

Veljača je na Facebooku napisala poduži status u kojemu je Grabar-Kitarović prozvala za sakupljanje političkih bodova i licemjerje. Navodi i da se, još uvijek aktualna, predsjednica nije odazivala na pozive inicijative #spasime niti je, kao predsjednica, podržala Istanbulsku konvenciju.

Status Jelene Veljače prenosimo u cijelosti.

"Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece. Kao predsjednica nikad nije podržala Istanbulsku, pretpostavljam zbog paničnog straha od gubitka glasača ekstremne desnice.

Kad smo je molile da endorsa feminizam i da se izjasni kao feministkinja, odbila je. Kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi, od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja), nije se pojavila. (Molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta - toliko naime traje slot na humanitarnom telefonu).

Kad smo osobno razgovarale s njom, rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi ni oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sl. s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci).

Smatram osobnom uvredom za sve nas koje NISMO primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom, sad već skoro jednogodišnje, borbe za žrtve nasilja predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje - njezino polje interesa. Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju.

Osobno mislim da je dio njezina pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijahalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale. Kada smo kretale u #spasime, jasno smo rekle - mislim da sam osobno to ovdje i napisala - da ću prezreti, ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi pa stoga, moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu možete slobodno prenositi, hvala", napisala je Veljača na svojoj stranici na Facebooku.