Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Nikici Jelaviću, pa će mu se ponovno suditi za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija, te pokušaje ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. te Vjeke Sliška i Ivice Bertića 1999.


Jelaviću će se tako treći put suditi za navedene zločine i to pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Prvi put mu se za ta nedjela sudilo u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije.

Vezani članci Slika nije dostupna Žalba na oslobođenje Nikice Jelavića Slika nije dostupna Nikica Jelavić ponovno na sudu zbog ubojstva prolaznika i četiri pokušaja ubojstva

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetništva te je presudu sudskog vijeća pod predsjedanjem Marijana Garca iz travnja prošle godine ukinuo zbog pogrešno utvrđenih činjenica, olakog prihvaćanja Jelavićeva alibija te neprimjenjivanja istih kriterija prilikom ocjene vjerodostojnosti iskaza svjedoka jer su svjedoci bliski Slišku 'paušalno' i 'bez argumenata' proglašeni nepouzdanima, a svjedoci Jelavićevi prijatelji vjerodostojnima.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud preuranjeno prihvatio Jelavićev alibi da je kobne noći u studenome 1999., kada je u atentatu na Sliška ubijen slučajni prolaznik, oko 1 sat stao na benzinskoj postaji u Jagićevoj ulici i karticom platio gorivo. Naime, na suđenju je utvrđeno da je tom istom karticom netko drugi u dva navrata plaćao gorivo, dok je Jelavić već bio u pritvoru.

>> Jelavić čeka suđenje zbog pokušaja prevare

Kada će se Jelavić ponovno naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda ovisi o tome kako će i kada završiti sudski postupak koji se protiv njega vodi u Njemačkoj, gdje je pritvoren od srpnja ove godine.

Najviši sud u državi ustvrdio je i da prvostupanjski sud nije uzeo u obzir vještački nalaz prema kojemu se ne može prihvatiti Jelavićeva obrana da tragovi baruta na njegovim rukama potječu od pucanja u streljani dan ili dva prije kobnog događaja, jer je zbog protoka vremena nemoguće da se barutne čestice tako dugo zadrže.

Vrhovni se sud u obrazloženju osvrnuo i na najveći dio obrazloženja prvostupanjske presude za događaj na Cvjetnom trgu iz 1999. koji se odnosio na Jelavićev DNK. Policija je biološki trag našla na tablicama 'mercedesa' iz kojega je ručnim bacačem pucano na Sliška, pri čemu je poginuo Domini.

Vrhovni sud je još u listopadu 2006. riješio da se nalazi i mišljenja, te iskazi vještaka biologa ne izdvajaju iz spisa, pa je, po njihovoj ocjeni, Županijski sud bespotrebno ponovno isticao propuste o načinu uzimanja uzoraka biološkog materijala, kao da se radi o nezakonitim dokazima.

Činjenica da navedeni dokazi nisu nezakoniti naravno sama po sebi ne ukazuje na vjerodostojnost tih dokaza, niti je sud oslobođen obveze kritičke ocjene takvih dokaza, ali opširno raspravljanje prvostupanjskog suda, nakon jasne odluke Vrhovnog suda glede zakonitosti ovih dokaza, bilo je suvišno, stoji u obrazloženju odluke koju je Vrhovni sud donio krajem kolovoza, a tek nedavno je upućena strankama u postupku.

Tamošnje tužiteljstvo ga je optužilo da je na prijevaru, uz pomoć krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa, od Bavarske pokušao dobiti 530 tisuća eura naknade štete za vrijeme koje je u Njemačkoj proveo u pritvoru 2004. Jelavić je tada bio optužen za pljačku draguljarnice u gradu Kemptenu. Nakon tromjesečnog pritvora bio je oslobođen sumnje, a postupak protiv njega bio je obustavljen.