Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Jelavić čeka suđenje zbog pokušaja prevare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemaljski sud u Kemptenu u Bavarskoj zaprimio je optužnicu koju je protiv hrvatskog državljanina Nikice Jelavića podiglo tamošnje državno odvjetništvo, rekao je u srijedu glasnogovornik suda.

Zemaljski sud u Kemptenu primio je optužnicu protiv Jelavića. Termin suđenja još nije utvrđen, izjavio je za sudac Armin Baumberger. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobođen treći put Žalba na oslobođenje Nikice Jelavića Slika nije dostupna Tko je Nikica Jelavić? 'Jelavić? On je brižan otac četvero djece i doktor veterine'

>> Jelavić izručen Njemačkoj

>> Jelavić ponudio jamčevinu od pola milijuna eura

>> Jelavić ostaje u pritvoru do izručenja

Njemačko državno odvjetništvo optužilo je Jelavića za pokušaj prijevare u posebno teškom slučaju, krivotvorenje službenih isprava u četiri posebno teška slučaja i poticaj na davanje lažne izjave u dva slučaja, rekao je glavni državni odvjetnik u Kemptenu Peter Koch.

Za djelo ili pokušaj prijevare njemački Kazneni zakonik predviđa zatvorsku kaznu do pet godina ili novčanu kaznu, ali je u posebno teškim slučajevima predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina.

U popisu odgovarajućih zakonskih odredbi, koje je državno odvjetništvo u Kemptenu dostavilo, navedeno je da u takva djela ulaze ona koja okrivljeni počini kao pripadnik bande, odnosno kriminalne skupine, zatim ona kojima je izazvan gubitak velikog iznosa imovine, prijevare kojima su druge osobe dovedene u teški gospodarski položaj, zlouporabe službenih ovlasti i slučajevi kad je prijevara usmjerena na izvlačenje protupravne koristi iz osiguranja.

Za krivotvorenje službenih isprava ili pokušaj krivotvorenja također je u posebno teškom slučaju predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina.

Zatvorsku kaznu od tri mjeseca do pet godina njemački Kazneni zakonik predviđa za davanje lažne izjave, a poticaj na to kazneno djelo kažnjava se na isti način.

Njemačko tužiteljstvo Jelavića sumnjiči da je na prijevaru, uz pomoć krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa, od Bavarske pokušao dobiti 530 tisuća eura naknade štete za vrijeme koje je u Njemačkoj proveo u pritvoru 2004.

Jelavić je tada bio optužen za pljačku draguljarnice u gradu Kemptenu. Nakon tromjesečnog pritvora bio je oslobođen sumnje, a postupak protiv njega bio je obustavljen.

Jelavić, hrvatskoj javnosti poznat kao prvooptuženi na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, uhićen je u srpnju u Sloveniji nakon ulaska na Bregani, temeljem zahtjeva njemačkog suda i na osnovi europskog uhidbenog naloga na traženje njemačkog suda u Kemptenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene