Zavod za javno zdravstvo u Spliu, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Zavod za javno zdravstvo u Spliu, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Jedna osoba na otoku Braču oboljela je od Q groznice. Stručnjaci kažu da nema mjesta za paniku.


Nakon što je ranije utvrđeno da su tri osobe sa širega područja Studenaca u općini Lovreć oboljele od Q groznice, novi slučaj zabilježen je na otoku Braču, u širem okružju Nerežišća.

Vezani članci Plaža u Kaštel Sućurcu trajno je zagađena (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Ispuštali fekalije u more: Dvije plaže u Kaštelima trajno su zagađene Zlatni rat (Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL) Najpoznatija hrvatska plaža pod odvratnim naslagama? "Čak je i žalo, dokle pogled seže, poprimilo boju fekalnih algi"

Kako je za Slobodnu Dalmaciju rekao Ivo Petrić, šef Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za jednog pacijenta utvrđeno je da je obolio nakon primanja na liječenje u Splitu.

"Nema mjesta nikakvoj panici, to je bolest koja se pojavljuje upravo početkom proljeća, uobičajena je za ovo doba godine. Ne prelazi s čovjeka na čovjeka, uspješno se liječi i nema nekih komplikacija, osim što treba proći uobičajen tretman lijekovima", objasnio je dr. Petrić.

U četvrtak su epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Imotskog dr. Joško Maras i veterinarski inspektor dr. Ivo Bago obišli područje Studenaca gdje su razgovarali s ljudima koji su preboljeli Q groznicu. Obavljeni su i razgovori s tamošnjim stočarima uz upute za primjereno držanje domaćih životinja.

Q-groznica je zarazna bolest uzrokovana bakterijom, a očituje se visokom temperaturom, pojačanim znojenjem i glavoboljom. Izvor zaraze su domaće životinje, najčešće ovce i krave.