Zavod za javno zdravstvo u Spliu, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Zavod za javno zdravstvo u Spliu, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Jedna osoba na otoku Braču oboljela je od Q groznice. Stručnjaci kažu da nema mjesta za paniku.


Nakon što je ranije utvrđeno da su tri osobe sa širega područja Studenaca u općini Lovreć oboljele od Q groznice, novi slučaj zabilježen je na otoku Braču, u širem okružju Nerežišća.

Vezani članci Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krenuo nadzor farmi zbog opasne zaraze: "Ako se bolest pojavi u Hrvatskoj, stanje bi moglo biti apokaliptično" Slika nije dostupna Od Q-groznice na Braču oboljelo 6 osoba!

Kako je za Slobodnu Dalmaciju rekao Ivo Petrić, šef Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za jednog pacijenta utvrđeno je da je obolio nakon primanja na liječenje u Splitu.

"Nema mjesta nikakvoj panici, to je bolest koja se pojavljuje upravo početkom proljeća, uobičajena je za ovo doba godine. Ne prelazi s čovjeka na čovjeka, uspješno se liječi i nema nekih komplikacija, osim što treba proći uobičajen tretman lijekovima", objasnio je dr. Petrić.

U četvrtak su epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Imotskog dr. Joško Maras i veterinarski inspektor dr. Ivo Bago obišli područje Studenaca gdje su razgovarali s ljudima koji su preboljeli Q groznicu. Obavljeni su i razgovori s tamošnjim stočarima uz upute za primjereno držanje domaćih životinja.

Q-groznica je zarazna bolest uzrokovana bakterijom, a očituje se visokom temperaturom, pojačanim znojenjem i glavoboljom. Izvor zaraze su domaće životinje, najčešće ovce i krave.