Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Q-groznica inače se bilježi u Dalmatinskoj Zagori, no ovoga puta je prenesena i na otok.


Q-groznica je zarazna bolest uzrokovana bakterijom, a očituje se visokom temperaturom, pojačanim znojenjem i glavoboljom. Izvor zaraze su domaće životinje, najčešće ovce i krave.

Vezani članci Prosvjed u Pučišćima (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL) - 2 Na prosvjedu protiv nasilja u školi 15-ak ljudi: "Neka nam djeca žive u miru" Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL) Ministrica Divjak o vršnjačkom nasilju na Braču: "Od škole smo zatražili očitovanje"

Sumnja se da su upravo ovce, dovedene iz Dalmatinske Zagore, izvor zaraze Q-groznicom na Braču. 'Ovih dana, prvi put je zamijećena na Braču, na kojemu je za sada evidentirano pet do šest oboljelih, kazala je za Večernji list dr. Dijana Novković, voditeljica epidemiološke službe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Među zaraženima je navodno i 6 djelatnika Hrvatskih šuma koji su se zarazili prije dva tjedna dok su pošumljavali dio Brača, piše Večernji list.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.